Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

ANBI-status

Culturele Anbi

Sinds 1 januari 2013 heeft Splendor de status van Culturele ANBI. Daarmee wordt het doneren aan Splendor nóg aantrekkelijker: de fiscus betaalt fors mee.

ANBI

Splendor is een zogenaamde ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Dit houdt onder meer in dat een gift aan Splendor een fors belastingvoordeel kan opleveren. Meer informatie over de ANBI-regeling vindt u op de site van de Belastingdienst. U kunt ook een mail sturen naar anbi@splendoramsterdam.com.

Basisinformatie Splendor

Rechtsvorm: Stichting
Naam: Stichting Splendor
Statutaire zetel: Amsterdam
Kamer van Koophandel #: 3487660
RSIN #: 822242448

Doel: Het bevorderen van de beoefening van de podiumkunst
Vestigings- en bezoekadres: Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011LX, Amsterdam

Bestuur

M.W.M. de Visser, voorzitter
Wilmar de Visser (1972) studeerde contrabas aan de Hogeschool voor de kunsten in Utrecht bij Peter Stotijn, waar hij in 1997 afstudeerde met de hoogste lof en onderscheiding. Hij vervolmaakte zijn opleiding bij Prof. Peter Puhn aan de Hochschule fur Musik und Theater in Hannover. Tijdens zijn studie zat Wilmar in het Jeugd Orkest van de Europese Unie en Nieuw Sinfonietta Amsterdam. Na zijn studie ontpopte Wilmar zich als één van de meest veelzijdige bassisten van Nederland. Hij is samen met Sonja van Beek oprichter en artistiek leider van EnsembleCaméléon, een ensemble van jonge topmusici dat zich richt op de uitvoering van groter bezette meesterwerken uit de kamermuziekliteratuur. Dit ensemble ontving in 2009 van het Kersjes Fonds een prijs van € 50.000 omdat het naar oordeel van dit fonds een kamermuziekensemble van jonge bevlogen strijkers is. Naast zijn werk als solobassist van het Radio Filharmonsich Orkest maakt hij ook deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. Wilmar de Visser is initiatiefnemer van Splendor.

T.F. Rasker, penningmeester
Tienko Rasker (1973) studeerde Natuurkunde en Filosofie aan het Worcester College (Universiteit van Oxford) en Bedrijfskunde (MBA) aan het M.I.T. in Boston. Als organisatieadviseur is hij specialist in organische groei en fusie- en overname situaties. Binnen dit gebied is zijn ervaring vrij breed: hij heeft zowel gewerkt aan enkele van de grootste overnames, als aan een breed spectrum van vroegstadium ‘start-up’ situaties. De afgelopen paar jaar is hij actief namens Philips bij het wereldwijd vinden van start-ups voor potentiële acquisitie en het begeleiden van spin-outs uit Philips Research.

J.M. van Iersel, secretaris
Johan van Iersel (1972 Goes) volgde zijn cello opleiding in Utrecht en Parijs bij respectievelijk Elias Arizcuren en Phillipe Muller. Hij is met verschillende ensembles, zoals het Blaeu Strijkkwartet, het Eschertrio en het ensemble Cameleon zeer aktief in de kamermuziekwereld. Johan van Iersel is sinds 1997 als solocellist verbonden aan het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

D.F. Dramm
David Dramm (1961 Illinois USA) is componist. Hij studeerde compositie bij Robert Erickson aan de Universiteit van California te San Diego en bij Louis Andriessen en Earle Brown aan de Yale Universiteit te New Haven (Connecticut). David woont inmiddels al geruime tijd in Nederland. Als componist ontving hij opdrachten van ensembles zoals het Nederlands Blazers Ensemble, Yannick Nézet-Séguin en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ASKO Ensemble, het Aurelia Saxofoonkwartet, Albany Symphony en Electra. Hij schreef ook voor solisten zoals Tomoko Mukaiyama, Anne La Berge, Frances Marie-Uitti, André Heuvelman, H.K. Gruber & Monica Germino. Zijn muziek wordt regelmatig door heel Europa uitgevoerd en is door diverse labels op CD uitgebracht.

J.L van Rijen
Jörgen van Rijen (1975 Dordrecht) studeerde bij George Wiegel aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij zijn studie Uitvoerend Musicus afsloot met een 10 summa cum laude. Verder studeerde hij bij Michel Becquet aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon, waar hij ook baroktrombone studeerde bij Daniel Lassalle. Naast zijn werk als solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest is Jörgen van Rijen een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. In 2004 ontving Jörgen de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van OCW. In 2006 kreeg hij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award, die jaarlijks wordt toegekend aan een aantal van de meest veelbelovende, internationale solisten en ensembles. Verder won Jörgen diverse prijzen, waaronder eerste prijzen op de internationale tromboneconcoursen in Guebwiller en Toulon.

De bestuurders zijn gezamenlijk bevoegd (met andere bestuurder(s)) om de Stichting te vertegenwoordigen en namens Stichting Splendor rechtshandelingen te verrichten.

Dagelijks bestuur

De directie van Splendor wordt gevormd door de voorzitter, de penningmeester en de zakelijk leider.

Norman van Dartel, Zakelijk Leider
Norman van Dartel (1971) studeerde Slagwerk Klassieke Muziek UM aan het Rotterdams Conservatorium. Hij was medeoprichter, speler en zakelijk leider van slagwerkgroep Percussive Rotterdam, remplaçant bij verschillende orkesten en drummer in bands. Langzaam verschoof de aandacht van spelen richting organiseren en van 2000 tot 2006 werkte Norman bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest als producer en projectleider van het Gergiev Festival. Later als MT-lid was hij a.i. verantwoordelijk voor de organisatie van het totale jaarprogramma als hoofd planning en productie.
Hierna werkte hij freelance bij allerlei organisaties en projecten (Moois Media, Operadagen Rotterdam, Het Brabants Orkest, Music Matters) om vervolgens twee jaar als zee-zeilinstructeur op de Noordzee uit te waaien. In 2011 verhuisde hij naar Amsterdam en was twee jaar Location Manager van de Waag op de Nieuwmarkt bij Waag Society. In april 2013 is Norman aangesteld als zakelijk leider van Splendor.

DAGELIJKSE LEIDING EN STAF

Splendor en de toekomst

Splendor is opgericht om te komen tot een nieuw podium door en voor bevriende musici, componisten en andere paradijsvogels. Het moet een centrum, een culturele vrijplaats, worden waarin deze podiumkunstenaars onafhankelijk van machtige invloeden als de overheid en andere politieke instanties die dingen kunnen maken waarvan zij vinden dat mensen dat moeten kunnen zien, voelen, aanraken en horen. Het gaat hier om Podiumkunsten 2.0.
Splendor richt zich niet op één bepaalde muziekstijl. Het spectrum gaat van klassiek naar jazz en van westerse naar oosterse muziek. Precies daar ligt de verbindende kracht. Niet alleen tussen de musici onderling, maar ook in de richting van het publiek.

Beloningsbeleid

De kunstenaars van Splendor spelen allen een Ledenconcert per jaar en werken mee aan minimaal één groot evenement. Daarnaast is er ieders inzet bij grote en kleine taken in en rond het gebouw (o.a. ticketverkoop, barbezetting, onderhoud). Dat is hun tegenprestatie voor het feit dat ze de rest van het jaar 24/7 het gebouw tot hun beschikking hebben. Alle musici investeerden €1.000 in de vorm van een Obligatie om hun droom te verwezenlijken.
De zakelijke leiding en ondersteunend personeel krijgen markt- conform betaald, waarbij de zakelijk leider eventueel een bescheiden prestatie-afhankelijke bonus zal verdienen.

Meer informatie over de kunstenaars van Splendor is te vinden op de website.

MUSICI SPLENDOR

Wat doet Splendor?

Muziek is een magistraal onderdeel van het leven. Het verbindt mensen in beleving en in emotie. Dit wordt dagelijks in Splendor gevierd!
Een vaste groep van 50 musici en andere (podium)kunstenaars brengt in Splendor afwisselende programma’s. De kern van de agenda wordt gevormd door een reeks Ledenconcerten waar de vaste donateurs van Splendor – de zogenaamde leden – gratis toegang tot hebben. Niet- leden betalen een gangbare ticketprijs.
Tijdens de concerten zijn de grote klassieke componisten regelmatig te horen, maar veel vaker nog wordt er muziek gespeeld van andere, minder bekende helden uit het verleden én het heden.
Splendor is een huis waar die muziek en de daarmee samenhangende uitvoeringspraktijk op het hoogste niveau in ere wordt gehouden. Maar niet alleen die kostbaarheden worden gekoesterd in Splendor. Ook de eeuwenoude niet westerse klassieke muziek vindt in het gebouw een thuis. Net als de genres die de afgelopen 100 jaar de muziekwereld hebben verrijkt met andere muzikale talen en dialecten. Denk hierbij aan de jazz, aan de vrije improvisatie en aan de eigentijdse muziek.
De musici gaan dwarsverbanden aan met schrijvers, dansers en andere artiesten om te zoeken naar nieuwe vormen om het publiek iets te laten meemaken dat oorspronkelijk, urgent en boeiend is. Men wil producties maken die bij deze tijd horen maar toch diep in de traditie geworteld zijn.
De concerten vinden plaats op ieder moment van de dag. De artiesten laten zich niet laten leiden door de vastgeroeste tradities en regels van de normale concertpraktijk.
Rondom (en vaak ook tijdens) die concerten zal een informele sfeer hangen. De magie ontstaat vanaf het moment dat er begonnen wordt met zingen, spelen, praten of dansen. Publiek en uitvoerders hebben direct contact met elkaar: ze gaan door dezelfde deur naar binnen en treffen elkaar in dezelfde bar.
Naast de concerten zijn er ook openbare repetities, masterclasses (Splendor-academie), workshops & clinics voor bedrijven en op maat gemaakte creatieve activiteiten voor kinderen.

De jaarrekeningen van 2012 t/m 2015 zijn hieronder te bekijken:

Jaarrekening 2012
Jaarrekening 2013
Jaarrekening 2014
Jaarrekening 2015