LOADING
Za. 16 februari 2019 – 20:00
Michael Moore
presenteert:
16/02

Antima - Reflections in C-minor

Anna Antipova & Tsarina Marinkova-Krajncan

Het Oekraïens-Bulgaarse Duo Antima werd opgericht in 2015, het jaar waarin de twee muzikanten elkaar ontmoet hebben en hun gedeelde passie voor kamermuziek, in het bijzonder de combinatie viool-piano, ontdekt hebben.

Ze ontmoeten elkaar in Bulgarije tijdens een bezoek aan het Bansko Jazz Festival. Daar kregen ze niet de kans om muzikaal met elkaar te communiceren, maar deze ontmoeting was wel het begin van een grote vriendschap. Ze speelden op verschillende podia, ook in Nederland, en in 2017 won het Duo Antima twee eerste prijzen in de kamermuziekcompetities in Duitsland en Italië.

Een kamerensemble vormen betekent een proces van samen nadenken, veel tijd doorbrengen met spelen, praten over verschillende ideeën en klanken uitproberen. Elk nieuw programma brengt de muzikanten naar een ander niveau van spelen en opent vaak deuren naar nieuwe manieren van denken. 2019 is een speciaal jaar voor Duo Antima, want dan verschijnt hun eerste CD ‘Reflections in C-minor’, met steun van hun Indiegogo crowdfunding-campagne.

Waarom de titel 'Reflections in C-minor’? Het album bevat stukken van Beethoven, Grieg en Brahms, allemaal in de toonsoort C-mineur. Deze C-sleutel draagt een bepaald soort dramatiek met zich mee die provoceert en diep raakt, vooral bij Beethoven. Over Beethoven en zijn band met C-mineur valt veel te zeggen. Charles Rosen schrijft: 'Beethoven in C-Mineur symboliseert zijn artistieke karakter. In elk geval laat het Beethoven zien als een held. C-mineur toont ons Beethoven niet op zijn fijngevoeligst, maar het stuk laat hem ons wel in zijn meest extraverte vorm zien, en zo lijkt het, met de meeste afkeer van welk compromis dan ook'.

Het programma dat het duo zal gaan uitvoeren, bevat stukken van het album én nieuw repertoire:

E. Grieg - Violin Sonata No 3, op.45
J.S. Bach - Sonata for violin and piano in C-minor BWV 1017
G. Zlatev Cherkin - Sevdana for violin and piano
P. Vladigerov - Bulgarian Rhapsody Vardar

Anna Antipova | viool
Tsarina Marinkova-Krajncan | piano

Soundcloud