LOADING
Zo. 30 juni 2019 – 15:00
presenteert, Julija Hartig
30/06

Music battle

Een muzikale battle - spirituele en volksliederen uit Servië en Nederland

Sacrale en profane liederen uit Servië en Nederland, door S. Mokranjac en J. Bremer.
Volksliederen zijn als het ware het DNA van een land: ze leggen de ziel ervan bloot. De muziek uit de Balkan zingen we graag en met overgave, maar ook Nederland heeft een groot arsenaal, daar hoeven we ons niet voor te schamen!

De volksliederen van een land zijn van niemand. En van iedereen. Toch is het meest directe symbool, een 'cel' van de complete geschiedenis van een land.
Je zou kunnen zeggen, zoals je met een DNA van een lichaam een hele lichaam zou kunnen 'klonen', zo kan je uit een volksliedje veel over de geschiedenis van een heel land te weten komen.

Ook grote componisten stonden onder invloed de volksliederen van hun land.
Mensen en vooral de jonge generaties hebben de neiging om hun eigen volksmuziek te verwaarlozen. Bijna alsof ze zich schamen om het te zingen.
Al heel lang geef ik zangworkshops over de volksliederen uit het voormalige Joegoslavië en de Balkan waarbij ik veel Nederlanders ontmoet met een bewondering voor de melodieën, zangstijlen en ritmen van deze landen.
Het verbaasde me dat deze mensen meestal weinig of bijna niets over hun eigen liederen en volkzangstijlen weten!

En die zijn er. Van de geestelijke liederen met een sterke aanwezigheid van de Vlaamse polyfonie, tot aan de meest ordinaire, 'vieze' liederen. Onder andere liefdesliederen, geuzenliederen, zeemansliederen, spotliederen, etc.

De bewerkingen van deze liederen maken ook een belangrijk deel uit van hun aantrekkelijkheid voor het publiek. Vele volksliederen zijn pas in de 19e eeuw opgetekend en de dirigent zou uit het meest aantrekkelijke, toch ook goed bewerkte liederen moeten kiezen. Als geen andere componist kon Mokranjac de liederen uit de gebied van de voormalige Joegoslavië in de klassieke koorklank verwezenlijken en van de Nederlandse liederen is er op dit gebied een uitstekende opus gedaan door Jetse Bremer (uitgevoerd door de Nederlandse Kamerkoor).

Bij het volkslied is de actieve zang het doel. Het is er in de eerste plaats om gezongen te worden. Zo kwam ik op het idee om een programma maken dat bestaat uit de meest bijzondere volksrituelen en zangstijlen van liederen van Mokranjac uit de republieken van de voormalige Joegoslavië, en die te vergelijken met de Nederlandse volksliederen.

Koor: Stichting Devana Koor
Dirigent: Julia Scepanovic

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!