LOADING
Do. 4 juli 2019 – 21:00
04/07

Transit

Schreck en Van Koolwijk, de klank van bellen

TRANSIT De belleninstallatie van geluidkunstenaar Hans van Koolwijk bestaat uit hangende bellen, bellen van porselein en zo'n 160 Ringongs uit Japan. Hans speelt samen met drie leden van het Schreck Ensemble: Caroline Erkelens zang en bellen; Jan-Kees van Kampen live elektronica; Hans van Eck, klankregie en concept.

De hangende en staande bellen komen uit Japan, Birma, Tibet en Londen. Van Koolwijk vervaardigde in het Europees Keramisch Werk Centrum robuuste en fragiele exemplaren van bone china porselein. Het zijn instrumenten om te bespelen, maar ze lijken ook een eigen leven te leiden. Aan lange, dunne draden gehangen beweegt iedere bel vrij, maar niet onafhankelijk van zijn buren. Nu eens lijken ze elkaar op te jagen; dan weer elkaar opzettelijk te mijden. Ineens kunnen ze ook gewelddadig botsen of elkaar delicaat schampen, elk contact markerend met heldere klanken die klinken als boodschappen uit een andere wereld.

Ook Caroline Erkelens bespeelt de bellen en voert daarnaast met flarden tekst in verschillende talen de bezoekers mee naar een andere staat van bewustzijn, waarin droom, vergeten herinnering en doordringende realiteit samenstromen. Een combinatie van microfoons vangt subtiele dopplereffecten die ontstaan door de bewegende bellen.

Jan-Kees van Kampen bewerkt die klanken à l'instant en stuurt ze naar vier luidsprekers die rondom het publiek staan. De zang van Caroline Erkelens gaat eveneens versterkt en bewerkt rond langs de luidsprekers. Door Hans van Eck gecomponeerde structuren gaan in dialoog met de eigen wil van de belleninstallatie en de spelers improviseren daarin naar hartenlust.

Hans van Koolwijk
Caroline Erkelens
Jans-Kees van Kampen
Hans van Eck

Link naar Soundcloud fragment.