LOADING
Za. 21 december 2019 – 20:30
Johan van Iersel
presenteert:
21/12

RCO Cello Sociëty deel V: Chris van Balen en Ryoko Kondo

Carte Blanche voor Concertgebouworkestcellist Chris van Balen

Met grote trots presenteren de cellisten van het Concertgebouworkest een serie in Splendor: De RCO Cello Sociëty. Iedere cellist laat zich op een eigen concert, alleen of met vrienden, van een volledig andere kant zien dan zoals we ze gewoonlijk horen en zien in het orkest. Ze tonen hun veelzijdigheid en creativiteit in 13 verschillende programma’s die exclusief in Splendor te horen zullen zijn.

Deze unieke serie komt tot stand in samenwerking met Splendor en met de genereuze hulp van het Christiaan Vlek Fonds dat de cellogroep ondersteunt bij het organiseren van bijzondere projecten.

Op dit bijzondere concert maken we kennis met cellist Chris van Balen die met pianiste Ryoko Kondo een prachtig recitalprogramma verzorgt.

Op het programma staan de volgende werken:

Johannes Brahms Sonate in e klein op 38:
I. Allegro non troppo
II. Allegretto quasi Menuetto
III. Allegro
Robert Schumann Adagio en Allegro op 25

Pauze

Sergei Prokofiev Sonate in C groot op. 119 (1949):
I. Andante grave
II. Moderato
III. Allegro ma non troppo

Chris van Balen werd geboren in Zaandam, begon met celloles op vijftienjarige leeftijd en studeerde aan de conservatoria in Utrecht en Amsterdam bij Lenian Benjamins, Jean Decroos en Melissa Phelps. Masterclasses volgde hij bij onder anderen Mstislav Rostropovitsj, Daniël Shafran, Bernard Greenhouse, Wolfgang Böttcher, Tsuyoshi Tsutsumi, Colin Carr, Ivan Monighetti, Anner Bylsma, William Pleeth, Steven Isserlis, Marti Roussi en Dmitri Ferschtman.

Zijn aanstelling bij het Concertgebouworkest in 1998 op 25-jarige leeftijd betrof zijn eerste auditie. In datzelfde jaar won hij de eerste prijs van het Postbank Sweelinck Concours, de voorganger van het tegenwoordige Cello Biënnale Concours. Chris van Balen was als solist te horen in de celloconcerten van o.a. Schumann, Dvořák, Haydn, Boccherini, Tsjaikovski, Elgar, Saint-Saëns en Sjostakovitsj. Ook speelt hij kamermuziek in verschillende formaties, zoals het Concertgebouw Kamerorkest en Camerata Concertgebouworkest. Tijdens en na tournees met het Concertgebouworkest speelde hij solorecitals en kamermuziek in Japan, de Verenigde Staten en diverse landen in Zuid Amerika en Europa. Chris van Balen heeft de Miremont cello uit de collectie van de Foundation Concertgebouworkest in bruikleen, die voorheen werd bespeeld door voormalig solocellist Godfried Hoogeveen.

Ryoko Kondo ( Kyoto, Japan) volgde een opleiding aan de Toho Hogeschool voor Muziek in Tokio en aan het Utrechts Conservatorium, waar ze les kreeg van Sumiko Nagaoka en Ton Hartsuiker. Ook studeerde zij bij Vitaly Margulis in Freiburg (Duitsland). Verder nam Ryoko Kondo deel aan vioollessen van Victor Liberman en Philippe Hirschhorn, en aan lessen Liedbegeleiding van Udo Reinemann. In 1996 trad zij in dienst bij Het Nationale Ballet als pianiste. Zij behaalde prijzen op het Eduard Flipse Concours (Rotterdam)1990 en de Vriendenkrans-prijs van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

Chris van Balen - cello
Ryoko Kondo - piano