LOADING
Vr. 10 juli 2020 – 21:15
Julija Hartig presenteert:
10/07

Grand Duo (21:15u)

Ensemble Rei - Duetten voor viool en contrabas

Rei is een Grieks woord uit een gezegde van oud-Grieks geleerde Herakleitus. Hij was de eerste die doorzag dat in de kern der dingen beweging, en geen vaste materie zit. Zijn uitspraak was: Ta panta rei, dat wil zeggen: alles stroomt. We leven in een wereld waarin dit meer dan ooit waarheid is. Alles verandert voortdurend en steeds sneller. Daarom ambieert dit ensemble op flexibele wijze combinaties van strijkers in kamermuziek formaties te presenteren. Van duet tot nonet en van Barok tot Rock! Zoals dit duet van de ‘David en Goliath’ van de strijkers: viool & contrabas!

Julija en Aristotelis hebben elkaar ruim 26 jaar geleden tijdens hun conservatoriumstudie in Rotterdam ontmoet en sindsdien spelen ze samen bij verschillende orkesten en ensembles. Ze presenteren nu het 'Grand Duo' programma met o.a. muziek van R. Glière, D. Radic, T. Knific, A. Piazzolla, E. Morricone. Een andere drijfveer van dit ensemble is om zo veel mogelijk nationaliteiten bij elkaar te brengen. Ons idee is dat muziek de mensen samen brengt, en als een universele taal bruggen slaat tussen verschillende culturen. In een tijd van terugkerende polarisatie op allerlei fronten, vinden wij dat er een voorbeeld uit de kunst en de muziek moet komen, die ons, allemaal zo verschillend, tot verzoening brengt.

Bij een mooi muziekstuk hoort een mooi verhaal. Dat zal door een van de musici verteld worden voordat er een stuk wordt gespeeld. Dit verhaal kan met de componist te maken hebben, over een legendarische uitvoering gaan of over een ervaring van de musicus zelf. Het blijft in ieder geval verassend inspirerend! Door de kleine setting en intieme sfeer is er geen afstand meer tussen de musici en het publiek. Ze ervaren het concert gezamenlijk als een unieke Reis.

Julija Hartig - viool
Aristotelis Potamianos - contrabas