LOADING
Zo. 20 december 2020 – 16:45
Marije Nie presenteert:
20/12

Albert van Veenendaal & Marije Nie (16:45u)

Traveling Light, een beeldend dansconcert dat met een onverwachte sprong de diepte in duikt

DIT CONCERT IS HELAAS AFGELAST Lees er hier meer over

Tap dancer Marije Nie, voetpercussionist, en pianist Albert van Veenendaal, beeldend musicus, zetten met de poezie van beeld en klank de ramen open. Ze spelen afwisselend explosief en intiem, benaderbaar en mysterieus. Een concert dat dichtbij komt en dan met één onverwachte sprong de diepte in duikt.

Marije: "Ik heb de afgelopen tijd veel gewerkt aan het vervlechten van theatrale elementen met tapdans. Dat deed ik vooral in Denemarken, bij de groep Odin Teatret en regisseur Eugenio Barba. Tekst en tapdans ritmes blijken krachtige partners, en ook de bewegingen vanuit de tapdans kunnen zich in allerlei andere richtingen ontvouwen. Voor mij is dit daarom een bijzonder concert, en vooral ook omdat ik voor het eerst met Albert van Veenendaal kan spelen. Dat wilde ik al jaren, omdat ik houd van zijn eigenwijze composities, die zowel meeslepend als open zijn.

Albert: “Ik vind het belangrijk om te musiceren zonder van te voren vastgelegde ideeën over hoe de muziek zou moeten klinken. De muziek moet ontstaan op de plek waar je speelt, niet alleen wanneer je improviseert, ook geschreven materiaal wil ik zo laten klinken. Bij wat ik ‘beeldende muziek’ noem, gaat het om gedrevenheid, risico, vakmanschap en niet te vergeten de persoonlijkheid van de musicus. Het steeds weer met een onbeschreven blad beginnen en me overgeven aan de poging blijft me mateloos boeien”.

Marije Nie - tapdans
Albert van Veenendaal - piano

Albert van Veenendaal
Albert heeft met eigen groepen en als ‘side man’ alle Nederlandse podia bespeeld. O.m. met Pavlov (als trio en met een project rond het werk van Sinatra), pianotrio Veenendaal/Kneer/Sun, Spoon 3 (songs, improvisatie & elektronica). In 2001 richtte hij ‘Travelling Light’ op, een platform dat pianisten de gelegenheid geeft met elkaar samen te spelen. Met dit project trad hij op met o.m. Cor Fuhler, Jozef Dumoulin en Sylvie Courvoisier. Momenteel speelt hij in projecten van Corrie van Binsbergen literaire concerten met Toon Tellegen, A.L. Snijders, Dimitri Verhulst. In Van Binsbergen Playstation is hij vanaf de oprichting pianist. Daarnaast is hij actief in de electro-pop formatie The Grooop en heeft hij een duo met percussionist Alan ‘Gunga’ Purves. Van Veenendaal componeerde werk voor o.m. Calefax rietkwintet, het Amstel Saxofoon Kwartet, pianist Marcel Worms, harpiste Miriam Overlach, Bigtet Tetzepi e.v.a. De soundtrack die hij maakte voor de film Flat Earth werd in 2014 genomineerd voor een gouden kalf. Hij noemt zichzelf ‘beeldend musicus’, vanwege het epische en filmische karakter van zijn muziek. Improvisatie en compositie gaan hand in hand en lopen naadloos in elkaar over. Vanuit een open benadering en interactie met zijn medemusici creëert hij muzikale bouwwerken waarin zijn eigen stijl direct te herkennen is. Van Veenendaal houdt zich intensief bezig met het uitbreiden van de klank van de vleugel . Dit resulteerde o.m. in zijn solo CD ‘Minimal Damage’ en optredens voor het TV programma Vrije Geluiden en het VPRO Jazzlive weekend. Hij is geïnteresseerd in samenwerking met andere kunstdisciplines zoals film, dans, beeldende kunst. Dit resulteerde in een aantal interessante projecten met hedendaagse kunstenaars en dansers (o.m Marc Bijl, Monique Besten en Neel Verdoorn).