LOADING
Do. 4 november 2021 – 20:15
Gerard Bouwhuis
presenteert:
04/11

Joost Spijkers ‘Au Plat Pays’

Nederlandse chansons vanuit de Franse traditie, maar voornamelijk van eigen hand

Een intiem kamerconcert. Spijkers Au Plat Pays. Vrij naar het lied van Jacques Brel. Het vlakke land waarop volop ruimte is voor Joost om het leven te bezingen.

Joost (ook bekend van het theatergezelschap Ashton Brothers en winnaar van de Poelifinario 2018) brengt het theaterprogramma Au Plat Pays, vrij naar de song van Jacques Brel. Het vlakke land waar volop ruimte is voor Joost om het leven te bezingen. Een programma met een paar muzikanten: een intiem kamerconcert.

Prachtige chansons in de traditie van Aznavour, Brel en Shaffy, maar dan voornamelijk van eigen hand. Doordat het trio een heel andere verschijningsvorm heeft dan de band waar Spijkers normaliter mee optreedt, ontstaat een krachtig en melancholisch programma waarin Joost het publiek aan de hand neemt naar zijn wereld waar gezonden en gedanst wordt alsof het leven ervan af hangt. Met Stan Mitrovic op basklarinet, Frans Grapperhaus op cello en Ro Krauss op altviool. Teksten van Peer Wittenbol.

Joost Spijkers, zang
Frans Grapperhaus, cello
Stanislav Mitrovic, basklarinet
Ro Krauss, altviool

Interview Joost Spijkers – Au Plat Pays
Met Au Plat Pays zit Joost Spijkers bijna bij je op schoot.

Naast zijn avonturen bij de Ashton Brothers, bouwt Joost Spijkers (44) als zanger en liedmaker aan een solo-oeuvre van intense muziektheatervoorstellingen waarin hij poëtisch-rauwe liedjes zingt. De muziek meandert van balkan naar jazz en van straffe rock naar lieflijk chanson. ‘Een sublieme cocktail van vreugde, verdriet en verlangen’, oordeelde de jury van de Poelifinario over Spijkers II, zijn vorige voorstelling.
Over Hotel Spijkers, schreef de Volkskrant (****): ‘Hier wordt het volle leven bezongen, met alle toppen en dalen. Joost Spijkers zingt helder en gepassioneerd.’

Humor
"Hij bezingt al zijn lief en leed. Met humor, met ironie, brutaliteit, maar vooral met een knipoog.” Stond in een van de recensies te lezen. Joost Spijkers' geestige mimiek en zangstem vol Oost-Europees temperament maken zijn voorstellingen uniek.

Tekst
Na jaren aan de top bij de Ashton Brothers ontstond bij Joost de wens om meer met tekst te doen. ‘Een belangrijk moment was mijn ontmoeting met dichter en toneelschrijver Peer Wittenbols,’ vertelt Joost. ‘Ik kan zelf niet zo heel goed schrijven, maar ik maak wel van alles mee in mijn leven. Toen ik Peers eerste tekst las, voelde het als Slavische poëzie die bestaat uit flarden, gedachten en emoties waar je als luisteraar zelf een heel verhaal in kunt leggen. Er lijkt een wereld in te schuilen waar ik niet helemaal bij kan. Misschien is het mijn verlangen om, tegen mijn nuchtere, Nederlandse natuur in, mijn emoties meer vrij te laten.’

Saamhorigheid
En toch is er niemand die zo vrolijk en toegewijd de pieken en vooral dalen van het leven bezingt. Joost lacht: ‘Het is voor mij de enige manier om ermee om te gaan. Ik vind het leven helemaal niet zo leuk en vrolijk, maar je moet het ermee doen. Het mooiste dat er is, in mijn ogen, is op het toneel staan, muziek maken, dansen en zingen. Ik heb de behoefte om elke voorstelling met mijn publiek een gevoel van saamhorigheid te laten ontstaan. We pakken elkaar vast en genieten van de muziek. We lachen en drinken samen en vinden troost bij elkaar.’

Meer info: joostspijkers.nl.

Voor dit concert is een Coronatoegangsbewijs nodig. Klik hier voor meer informatie.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!