LOADING
Vr. 16 december 2022 – 20:30
Frances-Marie Uitti presenteert:
16/12

*** UITGESTELD*** The Mystics

Rolf Hind en Frances-Marie Uitti duiken in de klankwereld van Bhutan

LET OP: Wegens logistieke redenen wordt dit concert uitgesteld naar een datum in het voorjaar.
Kaartkopers ontvangen bericht en restitutie.

Componiste en cello-innovator Frances-Marie Uitti is een jaar lang Artist in Residence bij Splendor, en nodigt vandaag opnieuw een bijzondere gast uit in haar reeks met oncoventionele duoconcerten. Samen met pianist Rolf Hind presenteert ze een programma met contemplatieve muziek voor piano en cello, geïnspireerd door de traditionele klankwereld van Bhutan. Frances-Marie is oprichter en voorzitter van de Bhutan Music Foundation, dat zich sinds 2011 inzet voor de creatie en promotie van muzikale activiteit en educatie in Bhutan, met de nadruk op traditioneel Bhutanees cultureel erfgoed. De organisatie ontstond vanuit Frances-Marie's liefde voor dit kleine, magische land in de hoge Himalaya's.
In samenwerking met de Bhutan Music Foundation en de Guildhall School of Music in Londen reisden Frances-Marie en Rolf Hind – die al jarenlang samenwerkten aan uiteenlopende muzikale projecten – samen door Bhutan, luisterden naar de traditionele muziek, en lieten hun fantasie de vrije loop. Geïnspireerd door hun gedeelde liefde en diepe beoefening van de Boeddhistische leer ontstond een gezamenlijke klankwereld, die in alle muziek van dit intieme concert hoorbaar zal zijn.

Rolf Hind is solist, componist, artiest, kamermusicus, pedagoog, medewerker en concertorganisator, die net als Frances-Marie samenwerkte met de wereld's meest toonaangevende hedendaagse componisten in een breed spectrum aan stijlen: van John Adams en Tan Dun tot Ligeti en Lachenmann; van Xenakis en Messiaen tot Simon Holt en Judith Weir. Hij gaf recitals op Europa's grootste nieuwe muziekfestivals; speelde in wereldwijde klassieke zalen als Carnegie Hall en Sydney Opera House; en tourde door Korea, Taiwan en Cuba. Rolf werkte met vooraanstaande dirigenten als Ashkenazy, Knussen, Rattle, David Robertson en Andrew Davis en trad regelmatig op bij de BBC Proms, en met ensembles en orkesten als het Chamber Orchestra of Europe, Munich Philharmonic, London Sinfonietta en alle BBC-orkesten.
Rolfs composities omvatten een pianoconcert Maya-Sesha (genomineerd voor een British Composer's Award) en een concert voor accordeon, dat in première ging in het Barbican Centre in Londen. Veel van zijn muziek is geïnspireerd door India, waar hij vaak reist, terwijl hij zich ook laat inspireren door de technische avontuurlijkheid van uiteenlopende artiesten om hem heen.

Frances-Marie Uitti's niet-aflatende nieuwsgierigheid om nóg meer mogelijkheden uit haar cello te toveren, door bijvoorbeeld met twee strijkstokken te spelen of geheel nieuwe instrumenten uit te vinden als de all sensor 12 string double bridged cello, zorgde ervoor dat uiteenlopende componisten als György Kurtág, Luigi Nono en Jonathan Harvey nieuwe muziek speciaal voor haar schreven. Ze werkte samen met legendarische artiesten als John Cage en Marina Abramović, en werd door The Guardian "arguably the world's most influentially experimental cellist" genoemd.
"The spectacularly gifted cellist, Frances-Marie Uitti has made a career out of demolishing musical boundaries. She has developed new techniques (most famously, playing with two bows simultaneously), collaborated with a who's who of contemporary composers, and pushed the cello into realms of unexpected beauty and expression... Uitti showed why she might be the most interesting cellist on the planet."
Washington Post

Frances-Marie Uitti - cello
Rolf Hind - piano
Met werken van Giacinto Scelsi, Jonathan Harvey, en van Rolf en Frances-Marie zelf.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?