LOADING
Vr. 2 december 2022 – 20:30
Marije Nie
presenteert:
02/12

One Small Step featuring tapdansers Peter Kuit en Marije Nie

Tapdans in Concert - wilde voeten en dansende percussie

Tapdans in Concert. Noors trio One Small Step (tap, viool, bas) nodigt tapdansers Peter Kuit en Marije Nie uit voor een energieke, muzikale en volledig geïmproviseerde ontmoeting op de vloer.

Zoveel tapdansers, zoveel stijlen. Ontdek de diversiteit aan geluid en stijlen met drie dansers op één avond.

Vanavond nodigt Splendor's eigen tapdanser Marije Nie twee collega’s uit voor een ontmoeting / reünie op de dansvloer: nestor van de Nederlandse tapdans Peter Kuit en vrijzinnige en baanbrekende Janne Eraker uit Noorwegen. Een muzikaal dansfestijn dus, maar verwacht geen traditionele jazz of Broadway musical pasjes.. deze tappers en muzikanten maken de vloer onveilig met energieke vrije improvisaties, knallende duetten, poëtische ritmes en klank experimenten.

One Small Step
Dit concert is onderdeel van een Europese tour waar One Small Step hun CD ‘Gol Variations’ presenteert. Het komt niet vaak voor dat tapdans op geluidsdrager te horen is, en het is intrigerend hoe herkenbaar het geluid van dansende voeten is, zelfs als je ze niet ziet. Deze unieke CD is uiteraard verkrijgbaar tijdens het concert. Gol Variations One Small Step is al jaren bezig met het verkennen van tap als percussie in de muziek en heeft eindelijk hun eerste album Gol Variations gemaakt.

Tapdanser Janne Eraker, contrabassist Roger Arntzen en violist Vegar Vårdal hebben prachtige, opwindende en groovy muziek geïmproviseerd en opgenomen in de kerk van Gol - die zich in het Noorse volksmuseum bevindt. Met een achtergrond variërend van een breed spectrum speelt One Small Step met minimal music, Noorse volksmuziek, jazzinspiraties en natuurlijk allerlei ritmes. Ze dagen elkaar uit in hun muzikale interactie en duiken in muzikale escapades bestaande uit textuur, tonaliteit, fantasierijke suggesties en lange stukken. Het publiek schuift gemakkelijk aan, want One Small Step creëert een pretentieloze en uitnodigende sfeer die alle aandacht op de nieuwe muziek vestigt. Toen One Small Step begon met het opnemen van hun debuutalbum was het de bedoeling om ruimte te geven aan de lange frases in hun muziek. Het oorspronkelijke plan was zelfs om slechts één track aan elke kant van een vinylplaat te hebben, in plaats van zich te laten leiden door de meer traditionele kortere tracks. One Small Step moest het vinyl project verlaten, maar maakte met dezelfde gedachte een audiofiele cd. Ze voegden zelfs extra seconden toe in het midden van het album om de illusie te wekken naar kant B te gaan, om dichter bij de oorspronkelijk bedoelde ervaring te komen. One Small Step nodigt je daarbij uit voor een avontuurlijke reis in hun universum.

Over tapdans
Tapdans ontstond tegelijk met de jazzmuziek in de roerige eerste decennia van de 20e eeuw in de ‘melting pot’ van de grote steden in de VS, voornamelijk New York en New Orleans. Een avond in de grote clubs van die tijd was niet compleet zonder een tapdanser, en liever nog twee of drie. Ook in de musicals en musical films was tapdans een populair en spectaculair element. Aan dit gouden tijdperk van de tapdans kwam een einde toen de rock en roll de dansvloer overnam van de bigbands. Ook het geluid van Jazz veranderde met het ontstaan van de bebop en de verdere ontwikkelingen. De rol van de drums werd steeds creatiever, muzikaal prominenter én luider, maar voor tapdans was weinig ruimte meer in deze nieuwe visie. Gelukkig was dit niet het einde van tapdans.. Na een ‘winterslaap’ kwam er in de jaren ’80 en ’90 een tapdans revival, waarbij ook de ruimte was voor vernieuwing… Tegenwoordig zijn er wereldwijd duizenden mensen die fanatiek deze dans oefenen, en nieuwe wegen vinden om dans en muziek bij elkaar te brengen.

Peter Kuit, Janne Eraker en Marije Nie - tapdans
Guillermo Celano - gitaar
One Small Step:
Janne Eraker - tapdans, Vegar Vårdal - viool, Roger Arntzen - bas

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?

Kom ook!