LOADING
Zo. 16 april 2023 – 15:30
Heleen Hulst
presenteert:
16/04

Van Swieten Society #2

London: the great musical empire

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel – Nieuwe Uilenburgerstraat 91

De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Ze vernoemden zich naar de in 1733 geboren Baron Van Swieten, die als groot en actief muziekliefhebber bevriend was met componisten als Mozart, Haydn en Beethoven, en die een van de eersten was die 'oude' muziek programmeerde en onder de aandacht bracht. Maar het collectief beperkt zich niet tot de beroemde meesterwerken uit deze tijd: als een detective graven zij graag naar onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters.

“De Van Swieten Society past in een rijtje met helden als Sherlock Holmes, inspector Morse en Scott & Bailey. Ze komen op plekken die iedereen dacht te kennen, waar ze details opsporen die aan ieders aandacht waren ontsnapt. De Van Swieten Society is het succesvolste Cold Case Team van de klassieke muziek.” - Reinen Dercksen

Het detective-werk uit zich ook in de historische instrumenten waarop gespeeld wordt, en de verdieping in de uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken werden geschreven. De programma's worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten, dus er valt ook veel te leren!

London: the great musical empire
London was aan het eind van de achttiende eeuw met afstand de grootste stad ter wereld. In het Britse Rijk ging de zon nooit onder. Door de Industriële Revolutie (die in Engeland begon) was een van ‘s werelds rijkste middenklassen ontstaan en de adel gaf steeds meer privileges, waaronder muziek, uit handen om een volksopstand als in Frankrijk te voorkomen. Dit was de voedingsbodem voor het meest briljante en meest levendige muziekleven in Europa. Veel grote musici kwamen vroeger of later naar London om zich te laten bejubelen.

Joseph Haydn kwam, samen met violist en impresario Johann Peter Salomon, op 1 januari 1791 in Engeland aan. Haydns Londense Symfonieën voor Salomons concertserie behoren tot de grootste meesterwerken in de klassieke geschiedenis. Salomon maakte er prachtige bewerkingen voor klein ensemble van.

Programma:
Händel Ouverture in D HWV 137
Clementi Fluittrio opus 31 nr 1 in F
Ignaz Pleyel Pianotrio in D B.445
Dussek Fluittrio in C opus 21
Haydn/Salomon Symfonie nr. 99 in Es

VAN SWIETEN SOCIETY
Kate Clark - fluit
Heleen Hulst & Ivan Iliev - viool
Elisabeth Smalt - altviool
Diederik van Dijk - cello
Bart van Oort - fortepiano

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?