LOADING
Vr. 9 juni 2023 – 20:30
Jörgen van Rijen
presenteert LEDENCONCERT:
09/06

Jörgen van Rijen - Self-service

Bach en hedendaags voor trombone-solo

Bach suites voor cello behoren tot de beste voorbeelden van alomvattende composities voor een enkel melodie-instrument. Het ene instrument is voldoende. De begeleiding zit in het stuk zelf, compleet met baslijnen, melodie en tussenstemmen.

Helaas schreef Bach nooit solo muziek voor trombone, maar cellist en Bach-specialist Anner Bijlsma schreef een buitengewoon mooi, maar radicaal arrangement van de tweede cello suite voor trombone voor mij. Zijn uitgangspunt was: als je probeert om zoveel mogelijk van de originele noten te spelen op trombone en dan zo nu en dan een noot weglaat om te ademen, dan wordt het te zeer een sportief, olympisch evenement, waardoor het zijn schoonheid verliest. Je moet het radicaal aanpassen aan het karakter van het instrument trombone en dat is wat hij heeft gedaan in dit arrangement!

Jörgen: 'Het leek mij leuk om te kijken hoe hedendaagse componisten het idee om de begeleiding in te bouwen in een stuk voor solo-instrument gebuiken met behulp van moderne techniek en elektronica. Het gebruik daarvan wordt nadrukkelijker naarmate het programma vordert. De soort begeleiding is in elk stuk anders.

In On the Road van Wim Henderickx is het een enkele noot die nauwelijks verandert. In I was like Wow van Jacob TV klinkt een hele soundtrack met Amerikaanse solaten die vertellen over hun ervaringen in de Irak-oorlog. In Slipstream van Florian Maier wordt een loopstation gebruikt om fragmenten op te nemen en later gezamenlijk weer af te spelen, waardoor een heel trombone-ensemble ontstaat. Het meest extreem is Inner Voice van Dimitar Bodurov. Hij werkt met loops, maar voegt bovendien geluidseffecten en samples van Bulgaarse koren toe.

Ik vond het interessant de Bach suite en die nieuwe stukken met elkaar te combineren tot een compleet zelfvoorzienend programma voor solo trombone, waarbij in ieder stuk op een andere manier 'self-service' begeleiging is ingebouwd.'

Self-service voor solo trombone:
J.S. Bach - Prelude uit cello suite 2
Wim Henderickx - On the Road
J.S. Bach - Allemande uit cello suite 2
Jacob TV - I was Like Wow
J.S. Bach - Courante uit cello suite 2
Florian Magnus Maier - Slipstream
J.S. Bach - sarabande + menuetto’s uit cello suite 2
Dimitar Bodurov - Inner Voice
J.S. Bach - Gigue uit suite 2

Jörgen van Rijen - trombone

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan kun je hieronder gewoon een kaartje kopen en ben je natuurlijk ook meer dan welkom!

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!