LOADING
Mon. 8 April 2019 – 20:30
08/04

NSJF Compositie Opdracht 2018 - Twists of H.C. Andersen

Philipp Rüttgers - Twists of H.C.Andersen's Untaped Fairy Tales

Twists of H.C. Andersen's Untaped Fairy Tales Pianist en componist Philipp Rüttgers mocht afgelopen jaar de prestigieuze compositieopdracht van het North Sea Jazz Festival in ontvangst nemen. Met deze opdracht komt Philipp nu met een fictief verhaal, vertaald naar muziek.

Philipp is opgegroeid in het Berlijn van de jaren 80: de hoogtijdagen van de krakerscene, punkdiva Nina Hagen, de ramp van Tsjernobyl als reële dreiging en natuurlijk de muur. Roerige tijden als vroegste herinneringen voor de opgroeiende Philipp. Niet gek dat hij in die tijd zijn passie voor sprookjes heeft gevonden.

Deze ‘Twisted’ inspiraties uit Hans Christian Andersen's sprookjes zoals De Chinese Nachtegaal', 'De Sneeuwkoningin' of 'De Vliegende Koffer' zitten vol met elementen als kwaadaardige verleidingen, het verlangen naar sociale groei en de acceptatie van het lot.

Deze spirituele speurtochten brachten Philipp inspiratie voor uiteenlopende manieren van componeren. Hij mengt Oliver Messiaen's ‘modes of limited transposition’ met Zuid-Indiase ritmes en hij zet de sprookjes in als songteksten. Hierdoor creëert Philipp zijn eigen interpretatie en vertaalt hij de diepte van Andersen's sprookjes naar muziek. Geïnspireerd door Louis Andriessen's ‘Theatre of the World’ voegt Philipp door de samenwerking met illustrator Probo Guritno en VJ Seppe Ovink een visueel perspectief aan deze ‘Twisted’ verhalen toe.

Philipp's zoektocht naar grensoverschrijdende musici vond zijn weg naar de uit Londen afkomstige zangeres Heidi Heidelberg: Een hoogst eigenwijze zangeres met een betoverende werking. Verder spelen altviolist Oene van Geel, cellist Pau Sola Masafrets en drummer Yonga Sun mee. Ondanks het complexe werk van Philipp hebben de muzikanten de nodige flexibiliteit en spontaniteit om hun eigen ruimte in de composities te vinden.

Deze setting combineert de verschillende klankwerelden van klassieke kamermuziek, punk, elektronische- en hedendaagse muziek. Een project met een kritische kijk op onze huidige samenleving vanuit het perspectief van een sprookje.

Philipp Rüttgers piano, composities
Heidi Heidelberg zang, gitaar
Oene van Geel altviool
Pau Sola Masafrets cello
Yonga Sun drums

Become a member too:

Over 100 concerts a year for € 9.99 a month.

And are you under 30? Then you only pay € 4.99.

Support Splendor!