Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Lucie Štĕpánová & Ksenia Kouzmenko
CD-presentatie "Whispering Leaves"

Lucie Štĕpánová & Ksenia Kouzmenko
CD-presentatie "Whispering Leaves"

Lucie Štĕpánová & Ksenia Kouzmenko
CD-presentatie "Whispering Leaves"

zo, 8 april 2018 | 15:00 uur

Tickets

zo, 8 april 2018 | 15:00 uur

Kaarten aan de deur: € 15.00
Voorverkoop: € 15.00
Studenten (op vertoon van collegekaart): € 8.00
CJP: € 12.50
Splendorleden: € 12.50

Laatste kaarten

Plaats in agenda

Programma

“Whispering Leaves” is een nieuw project van celliste Lucie Štĕpánová en pianiste Ksenia Kouzmenko. Samen met Cobra Records brengen ze een CD uit met Tsjechische muziek voor cello en piano. Zij spelen werken van Leoš Janáček en Bohuslav Martinů, maar ook van de componist Josef Páleníček. Op dit presentatieconcert brengt de dichteres Jana Beranová tussen de stukken enkele gedichten ten gehore.
Josef Páleníček (1914-1991) was een zeer expressief en veelzijdig pianist, fascinerend vertolker van onder andere het werk van Janáček, en een levenslange vriend van Bohuslav Martinů, met wie hij in Parijs studeerde. Maar als componist is hij helaas nog veel te onbekend. Op de CD staat een bijzonder werk van hem, de aangrijpende Koraalvariaties op het beroemde 17de-eeuwse koraal “O hoofd vol bloed en wonden”. Geschreven in 1942, is het een van de belangrijkste werken van de Tsjechische muziek voor cello en piano in oorlogstijd. Deze opname is de wereldpremière van dit stuk op CD. Het komt hier samen met het betoverende “Pohádka” (“Sprookje”) van Janáček en de intense en indrukwekkende 2de sonate voor cello en piano van Martinů. En met “Een weggewaaid blaadje” van Leoš Janáček, een prachtige miniatuur uit zijn intieme pianocyclus “Op een overgroeid paadje”, bewerkt voor cello en piano door de legendarische Tsjechische cellist Miloš Sádlo. Dit warme, lichte en liefdevolle stuk is ook een inspiratiebron geweest voor de titel van deze CD, “Whispering Leaves”.
Jana Beranová heeft al veel gedaan rondom Janáček voor de Nederlandse Opera (het libretto van “Jenůfa” vertaald, voor het prachtige gelijknamige boek een essay over Janáček geschreven, en een gedicht in vier delen naar aanleiding van “Intieme brieven”). Milan Kundera, van wie zij veel werk vertaald heeft, is trouwens een enorme fan van Janáček.
Het is voor Lucie een heel persoonlijk project: alle drie de componisten hebben hun wortels in de Moravische volksmuziek, waar zij al zingend mee is opgegroeid. Bovendien heeft zij bijzondere jeugdherinneringen aan Josef Páleníček zelf.
Lucie en Ksenia vormen al tien jaar een duo dat bekend staat om zijn warme, expressieve spel. Hun repertoire bevat werken van Beethoven tot Escher, en ze zoeken in hun programma’s graag naar nieuwe werken en onverwachte verbindingen.

Foto: Iris Zori

Mail dit concert


Submit
Mail dit concert


Submit