Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Open Joodse Huizen van Verzet
Het joodse Badhuis aan de Uilenburgerstraat

Open Joodse Huizen van Verzet
Het joodse Badhuis aan de Uilenburgerstraat

Open Joodse Huizen van Verzet
Het joodse Badhuis aan de Uilenburgerstraat

za, 5 mei 2018 | 12:00, 14:00, 15:00 & 16:00 uur

Tickets

za, 5 mei 2018 | 12:00, 14:00, 15:00 & 16:00 uur

Toegang Gratis

Plaats in agenda

Programma

Verhalen over muziek en de oude jodenbuurt

De verhalen worden verteld om 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

12.00 uur Jan van Gilse en zijn zonen
Componist Jan van Gilse en zijn twee zoons Maarten Mik van Gilse en Jan Hendrik Janric van Gilse zaten alle drie in het verzet en overleefden de oorlog niet. Jan van Gilse werkte tijdens zijn tocht langs verschillende onderduikadressen gestaag door aan zijn laatste opera Thijl. Hij zou het resultaat nooit horen, want hij overleed terwijl verborgen zat bij collega componist Rudolf Escher.

In juni dit jaar voeren studenten van het Utrechts Studenten Concert de opera Thijl uit op de voormalige vliegbasis Soesterberg. In Splendor vertellen ze het verhaal van de familie Van Gilse en laten ze fragmenten uit de opera horen.

14.00 uur Boksen in de Jodenbuurt
Joop Waterman werd in 1943 geboren in Kamp Westerbork. Vanaf daar ging hij met zijn ouders en broer naar Bergen-Belsen om allemaal levend terug te keren naar Amsterdam. Joop zat net als zijn vader en broer op een boksschool in de Joodse Houtuinen, een verdwenen straat om de hoek van het badhuis. Er waren veel Joodse boksers, ook omdat het hielp bij de zelfverdediging. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren praat met Joop Waterman over de Amsterdamse Jodenbuurt, de bokssport en zijn persoonlijke leven.

15.00 en 16.00 uur Geschiedenis van het Badhuis
Saxofonist Maarten van Ornstein en architect Edwin de Wild leggen samen de verbinding tussen de geschiedenis van het badhuis, zijn joodse bezoekers en zijn huidige functie als concertzaal.

 
Over Open Joodse Huizen van Verzet

Op 36 locaties verspreid door de stad delen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging verzet en bevrijding.

Tijdens Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet vertellen getuigen, nazaten, voormalige en huidige bewoners persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding. In Open Joodse Huizen staan de verhalen van voormalig joodse bewoners van de stad centraal, in Huizen van Verzet wordt verteld over het verzet. Dit jaar openen 36 locaties in Amsterdam hun deuren voor ruim 60 herdenkingsprogramma’s.

Alle bijeenkomsten zijn op 4 en 5 mei tussen 10.00 – 18.00 uur, duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig, maar houd rekening met een beperkt aantal plaatsen per locatie.

Mail dit concert


Submit
Mail dit concert


Submit