Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Drie prijzen voor dansfilm One Million Steps Marije Nie

Drie prijzen voor dansfilm One Million Steps Marije Nie

Drie prijzen voor dansfilm One Million Steps Marije Nie

wo, 16 maart 2016 | 09:59 uur

Tickets

wo, 16 maart 2016 | 09:59 uur

Programma

One Million Steps van Marije Nie viel afgelopen weekend drie keer in de prijzen

Afgelopen weekend viel Marije Nie maar liefst drie keer in de prijzen met haar dans-documentaire One Million Steps. Op 19 maart vond de officiële Nederlandse premiere van de film plaats in EYE Amsterdam, een ritmisch avontuur waarin kunst, politiek en leven elkaar raken.

Marije wist met haar film de volgende prijzen in de wacht te slepen:

  • Publieksprijs beste documentaire Cinedans Dance on Screen Festival
  • Prix Mathieu Hoche Du Meilleur Documentaire – XVIIe Festival International du Film d’Aubagne
  • Prix du Jury, 34ste FIFA (Festival International du Film sur l’Art/Internat / 34th Festival of Films on Art), Montréal.

De film laat de opzwepende energie zien van ritme, van persoonlijke drijfveren en verhalen die samen komen in een groter protest, en nadat het ritme is verstomd, de kracht van de simpele stille aanwezigheid van de mensen. Vanuit deze stilte ontstonden in 2013 in de de parken van Istanbul overal ‘forums’, plekken waar verhalen werden gedeeld. Deze balans tussen woorden, stilte en ritme staat centraal in de rest van de avond.

Korte achtergrond van de film
Tap danser Marije Nie ging in april 2013 samen met documenaire maakster Eva Stotz naar Istanbul om via spontane tap dans improvisaties interacties uit te lokken met mensen op straat, en zo een beeld te krijgen van de vrijheid die mensen hebben, krijgen en nemen in een metropool als Istanbul. Kort nadat zij klaar waren met filmen, barstten de Gezi protesten uit, naar aanleiding van de plannen van Erdogan om Gezi Park tot een shopping mall om te bouwen. Dit werd door de protesters gezien als een symbool van de uitverkoop van levensruimte in de stad. Met de protesten veranderde de energie en bewegingen in de stad radicaal. Duizenden mensen gingen de straat op in protest tegen ene dictatoriale overheid, en gelaarsde ME ging er hard tegenin met traangas en rubberkogels. Het was een moment van ontwaken voor een deel van de bevolking die zich onvertegenwoordigd, verdeeld en machteloos had gevoeld. Tijdens de bezetting van het centrale Taksim plein en Gezi park zijn Marije en Eva terug gegaan naar Istanbul om door te filmen en dit historische moment vast te leggen. Het resultaat is een indringende film, waar de dans en het protest uiteindelijk naadloos in elkaar overgaan.

Bekijk hier de trailer van One Million Steps.

Mail dit concert


Submit