LOADING
Wo. 10 juli 2019 – 20:30
Iris Oltheten
presenteert:
10/07

Maarten Hogenhuis Trio +3

Compositieopdracht North Sea Jazz Festival 2019

Het North Sea Jazz Festival verstrekt al sinds 2001 een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist Maarten Hogenhuis.

Maarten Hogenhuis (1986) is een van de belangrijkste jonge Nederlandse saxofonisten. Hij is lid van de opwindende powerjazzgroep BRUUT!, de twee- drummerband Krupa & The Genes en leidt het Maarten Hogenhuis Trio. De keuze voor de Compositieopdracht is op hem gevallen, omdat de juryleden onder de indruk zijn van de goede melodische lijnen die Hogenhuis neerzet en het bijzonder knap vinden dat hij met zeer weinig middelen pakkende muziek kan maken, die hen in het hart raakt. Zijn composities worden gekenmerkt door langzaam uitrollende patronen met heldere songlijnen, waarin de rol van elk van de bandleden gelijkwaardig is.

Deze avond in Splendor zal Hogenhuis zijn nieuwe muziek voor het eerst laten horen. Over het geschreven werk zegt hij: 'Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’? Voor deze opdracht zal ik onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonie-instrumenten, waarbij de volgende vraag centraal zal staan: hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?

Maarten Hogenhuis - altsaxofoon
Mete Erker - tenorsaxofoon
Bruno Calvo - trompet
Joris Roelofs - basklarinet
Phil Donkin - bas
Mark Schilders - drums

Beluister album Rise & Fall op Spotify.