LOADING
Do. 16 april 2020 – 20:15
Peter Prommel
presenteert:
16/04

Dance Suites in Concert

Het geluid van de marimba

Drie danssuites, drie componisten en twee percussionisten. De warme dromerige toon van de marimba en het heldere, stralende geluid van de vibrafoon, brengen de danssuites op een andere manier aan het licht.

Béla Bartók (25 maart 1881 - 26 september 1945) was een Hongaarse componist, pianist en ethnomusicoloog. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste componisten uit de 20e eeuw. Samen met Franz Liszt wordt hij beschouwd als de grootste Hongaarse componist. Door zijn verzameling en analytische studie van volksmuziek, werd hij een van de grondleggers van comparatieve musicologie, wat later bekend werd als ethnomusicologie.
Dit stuk is gebaseerd op zeven Roemeense melodieën uit Transsylvanië, oorspronkelijk gespeeld op viool en herdersfluit. De originele naam van het stuk is 'Roemeense Volksdansen uit Hongarije' maar werd later veranderd door Bartók toen Roemenië Transsylvanië bezette en uiteindelijk ook annexeerde tussen 1918 en 1920.

Louis Couperin (1626 - 29 augustus 1661) was een Franse barok componist en musicus. Hij werd geboren in het dorpje Chaumes-en-Brie en verhuisde in 1650 naar Parijs. Couperin werkte hier als organist bij de St. Gervais Kerk en als muzikant aan het hof. Hij groeide al snel uit tot een van de prominentste Parijse muzikanten, zichzelf bewijzend als klavecinist, organist en violist. Helaas werd zijn carrière vroegtijdig afgekapt door zijn dood op 35-jarige leeftijd.

Maurice Ravel (7 maart 1875 - 28 december 1937) was een Franse componist, pianist en dirigent. Hij wordt vaak geassocieerd met het impressionisme samen met zijn oudere tijdgenoot Claude Debussy, hoewel beide componisten de term verwierpen. In de jaren 1920 en 1930 werd Ravel op internationaal niveau gezien als de grootste Franse nog levende componist.
'Le Tombeau de Couperin' is een suite voor solo piano, geschreven tussen 1914 en 1917, in zes delen, gebaseerd op die van een traditionele Barok suite. Elk deel is opgedragen ter nagedachtenis van een vriend van de componist (of in één geval, twee broers) die zijn gestorven vechtend in de Eerste Wereldoorlog. Ravel heeft ook een versie voor orkest gemaakt in 1919, hoewel dit twee delen uit het origineel weglaat.

Yifan Du & Bence Csepeli - marimba

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!