LOADING
Zo. 1 november 2020 – 17:00
01/11

Van Swieten Society: Beethoven de Modernist (17:00u)

deel 1 uit reeks van vier concerten

TIP BIJ DE BUREN:
Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91


Toen Beethoven in 1792 in Wenen aankwam om, zoals zijn weldoener Graaf Waldstein in Beethovens vriendenboek schreef ‘Mozarts geest uit Haydns handen te ontvangen’, vestigde hij snel zijn reputatie als improvisator in de Weense salons. Hij schreef al zijn improvisaties op maar hield ze tegen de borst om ze later met grotere impact te kunnen publiceren. Behalve zijn energieke en virtuoze spel was het vooral de gloedvolle, totaal vernieuwende stijl van zijn muziek waar Beethovens roem op was gebaseerd. Zijn eerste in Wenen gepubliceerde opus was een sensatie: drie pianotrios, een adembenemend debuut. Het derde trio in klein is virtuoos en dramatisch en zo vernieuwend dat Haydn Beethoven aanraadde het niet te publiceren, omdat het te ingewikkeld was voor de adellijke oren.

En toen kwamen de symfonieën die zo compleet en modern waren dat Beethoven een eeuw lang alle symfonische werken zou blijven beïnvloeden en inspireren. Na de overweldigende première moest de Tweede Symfonie zo gauw mogelijk in een commercieel aantrekkelijk arrangement verschijnen. Beethoven schreef aan zijn uitgever dat ‘alleen Mozart of de componist zelf een succesvolle kamermuziekbewerking kan maken’. Mozart was er niet meer, daarom deed hij het zelf. Het bleef helaas zijn enige arrangement van een orkestwerk maar het werd een van zijn prachtigste en meest veeleisende pianotrio’s.

Beethoven de Modernist
Pianotrio opus 1 nr. 3 in c klein
Mondschein Sonate in cis klein
Symfonie nr. 2 in D groot opus 36 (bewerking Beethoven)

Heleen Hulst, viool
Diederik van Dijk, cello
Bart van Oort, fortepiano

Het programma duurt 1,5 uur (geen pauze)

De Van Swieten Society past in een rijtje met helden als Sherlock Holmes, inspector Morse en Scott & Bailey: onvermoeibaar doorgronden de musici zelfs de duisterste krochten van de vroeg-romantiek. Ze komen op plekken die iedereen dacht te kennen, waar ze details opsporen die aan ieders aandacht waren ontsnapt. Muzikale juwelen worden opgespoord en veilig teruggebracht waar ze horen: op het concertpodium. De Van Swieten Society is het succesvolste Cold Case Team van de klassieke muziek.

Volg hen ook dit seizoen en koop losse kaarten of een passe-partout voor de hele serie (€ 80 voor vier concerten).

1 november - 15:00u & 17:00 Van Swieten Society: Beethoven de Modernist
27 december - 15:00u Van Swieten Society: De Romantiek begint bij Beethoven
21 februari 2021 - 15:00u Van Swieten Society: De keuze van Baron van Swieten
11 april 2021 - 15:00u Van Swieten Society: London - the great musical empire


Let op: dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel;
Splendorleden krijgen een korting op de entree.

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?

Kom ook!