LOADING
Zo. 6 december 2020 – 20:00
Michiel Weidner presenteert:
06/12

Wittgenstein Project - part 2

Muziek voor piano linkerhand, klarinet en strijktrio

Michiel Weidner zet samen met zijn Prisma Strijktrio, Folke Nauta en Lars Wouters van den Oudenweijer de zoektocht naar de muzikale erfenis van Paul Wittgenstein voort.

Het tragische verhaal van pianist Paul Wittgenstein die in de Eerste Wereldoorlog zijn rechterarm verloor was de directe aanleiding tot veel nieuwe composities. Wittgensteins oude mentor Josef Labor spande de kroon met maar liefst 11 werken, waarvan veel kamermuziek. Het oerromantische Trio voor klarinet, altviool en piano linkerhand dateert uit 1919 en werd pas in 1932 in première gebracht om ogenblikkelijk weer in de ruis van de geschiedenis te verdwijnen. Folke Nauta vond het terug in Oostenrijkse archieven zodat wij vanavond een eerste uitvoering sinds meer dan 88 jaar kunnen meemaken!

Voor Erich Wolfgang Korngold bood componeren voor Wittgenstein een heerlijke uitdaging: Hoe kon hij door het regressieve 19e-eeuwse filter van Paul Wittgensteins opdracht heendringen zonder zijn eigen compositorische stem op te offeren. Het muzikale antwoord kwam in de vorm van de Suite Op. 23, dat een nostalgisch en soms ironisch retrospectief biedt van het muzikale verleden van Wenen. We horen vanavond alvast twee delen.

Folke Nauta, piano linkerhand
Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet
Prisma Strijktrio:
Janneke van Prooijen, viool
Elisabeth Smalt, altviool
Michiel Weidner, cello
http://www.wittgensteinproject.com