LOADING
Zo. 26 juni 2022 – 20:30
Anne La Berge
presenteert:
26/06

MAZE & Moving Furniture Records

Gloednieuwe muziek van Annea Lockwood, Anne La Berge, Claudio Baroni & Coen Oscar Polack

Als Splendormuzikant Anne La Berge iets organiseert, weten we altijd dat er eigenzinnige avonturiërs van hedendaagse/avant-garde ontdekkingstochten over de vloer komen. Dit keer horen we haar eigen MAZE ensemble, dat garant staat voor alternatieve vormen, hybride en open partituren en samenwerkingen met vernieuwende componisten. Vanavond presenteert MAZE BAYOU BORNE: een nieuw album met muziek van field recording pionier Annea Lockwood. Verder speelt geluidskunstenaar Coen Oscar Polack materiaal van zijn komende album; voert bassist Dario Calderone een deel van zijn recente album met componist Claudio Baroni uit; en sluit MAZE af met RAW: Anne La Berge's vitale interactieve compositie.

Muziek gebaseerd op fenomenen en structuren van de realiteit: de realiteit van een klank, van een klinkende omgeving, van de structuur van een rivierdelta, van het oppervlak van een steen, van de constellaties van sterren of simpelweg van de dynamiek hier en nu van een groep muzikanten die aan het toeval worden blootgesteld. Muziek als uitbreiding of verdieping van de realiteit in plaats van het gebruiken van klanken als bouwstenen voor grote gesloten gehelen die ten grondslag zouden liggen aan de schijnbare chaos van de waarneembare wereld, maar die illusies zijn: onvermijdelijk gedateerd, resultaat van cultureel bepaalde ideeën over wat orde is.

PROGRAMMA:
Annea Lockwood: Bayou Borne (2016), for 6 players
Coen Oscar Polack: New music (2022), electronics solo
Claudio Baroni: Ursae Minoris (2016-2021), for double bass and loopstation
Anne La Berge: RAW (2014 - 2022), for 6 musicians

Annea Lockwood: Bayou Borne (2016)
Annea Lockwood (1939, Nieuw-Zeeland) staat bekend om haar verkenningen van natuurlijke akoestische geluiden en omgevingen. Zij maakt werk op het snijvlak van lichaam, omgeving, geluid en tekst - een levenswerk dat evenzeer de nadruk legt op genereus luisteren, open componeren als op een honger naar weloverwogen experimentatie. Nadat ze in de jaren zestig elektronische muziek was gaan studeren, kreeg ze op een gegeven moment een openbaring toen ze La Monte Young tijdens een performance langzaam een stoel over de vloer hoorde schuiven. Het was een onstabiel, steeds veranderend, maar continu geluid. Dit was een geluid dat door niemand was "gecomponeerd", het leek een eigen leven te leiden, met een inherente vitaliteit die onze oren volledig in beslag kon nemen. Vanaf dat moment besloot ze zich te concentreren op het werken met onbewerkte, onveranderde geluiden, of die nu afkomstig zijn uit de omgeving, uit niet-opzettelijke situaties of uit open instructies aan performers, alle geluiden worden levend door de handeling van het luisteren. "Bayou-borne, for Pauline (2016) is opgedragen aan Pauline Oliveros. Zij is geboren in Houston, Texas, dus heb ik een grafische partituur gemaakt van een kaart van de zes bayous die door de stad naar Galveston Bay stromen, met de gedachte dat zij een of al die rivieren als kind intiem gekend zou hebben - zwemmend, wadend, met riviermodder tussen haar tenen. Ze was een uitmuntend improvisator, dus is de partituur voor zes improviserende musici, waarbij elke speler een van de rivieren als leidraad neemt. Hun lijnen bewegen eerst onafhankelijk van elkaar, komen dichter bij elkaar bij de samenvloeiingen om duetten en trio's te vormen, voordat ze samenkomen bij de rode ster, waarbij het hele geluid donkerder wordt als ze Houston naderen, ter nagedachtenis aan de verwoesting en de doden veroorzaakt door de orkaan Harvey in 2017."

Coen Oscar Polack: nieuw werk voor nieuw album voor MFR
Coen Oscar Polack is een geluidskunstenaar gevestigd in Nederland. In zijn werk balanceren natuurlijke texturen met synthetische en instrumentale geluiden. Hij scheurt fieldrecordings uit elkaar en bouwt ze op met lagen synths en elektronica in een dunne lijn tussen realiteit en synthese. Polack werkt in albumformaat en in samenwerkingsprojecten, en treedt op in concertopstellingen en in installaties op locatie.

Claudio Baroni: Ursae Minoris
Claudio F. Baroni is een componist met een systematische aanpak die gericht is op het onderzoeken van de aard van geluid en het verstrijken van de tijd. Zijn partituren zijn vaak gebaseerd op dingen die een structuur hebben, verborgen in de diepte of aan de oppervlakte, dingen zoals landkaarten of gesproken taal. In Ursae Minoris kanaliseert Baroni een complete 17e eeuwse hemelkaart gecentreerd rond het sterrenbeeld Ursae Minoris in één enkele speeltechniek om de coördinaten, constellaties en mogelijke paden op de meest heldere manier hoorbaar te maken.

Anne La Berge: RAW
6 muzikanten genereren willekeurige basispartituren met behulp van hun smart phones. RAW is een werk voor ensemble en elektronica met een open einde, opgebouwd uit gefragmenteerde gebaren en flarden van spraak. "RAW omarmt de ongebreidelde mogelijkheden die onvoorziene combinaties bieden. Het is een werk dat de muzikanten vraagt om onaf muzikaal materiaal te spelen en om collectief een werk te creëren in real time. Het stuk snijdt door ingesleten muzikale gewoontes en gooit zowel publiek als speler gelijktijdig heen en weer tussen punt nul & puntomega. Verder te gaan dan wat muziek is, dat is waar het vurige, temperamentvolle en elementaire hart van RAW ligt.

MAZE
Anne La Berge - fluit
Gareth Davis - basklarinet
Dario Calderone - contrabas
Reinier van Houdt - piano
Wiek Hijmans - elektrische gitaar
Yannis Kyriakides - synthesizer
Coen Oscar Polack - electronica

Klik hier voor het youtube-channel van MAZE

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!