LOADING
01/09/2023

FREDCAST, een zesdelige Splendor-podcastserie

Op zaterdag 2 september verschijnt de eerste aflevering van de Fredcast, een zesdelige podcastserie over “een bijzondere concertzaal, een luisteraar die verdween en de ongekende kracht van Schubert”. 

Ter gelegenheid van Splendors jubileum brengen makers Manon Schreurs en Mattijs van de Woerd met de Fredcast een ode aan ons unieke muziekclubhuis en zijn bewoners. Alleen staat in dit verhaal niet het muzikantencollectief centraal, maar een markante luisteraar: Fred Visser. 

Tijdens het openingsweekend in september 2013 werd Fred Splendorlid, en al gauw was hij kind aan badhuis. Keer op keer kwam hij luisteren naar wat er ook maar op het programma stond, vaak meerdere malen per week. Toen de leden in 2014 werd gevraagd wat ze hadden gevonden van Splendors eerste jaar was Freds input kort maar krachtig: MEER SCHUBERT. Deze twee woorden misten hun uitwerking niet. Er kwam daadwerkelijk véél meer Schubert op de lessenaars te staan in Splendor. Maar waarom sloeg Fred vervolgens consequent al die prachtige Schubertconcerten over?

Op die vraag proberen Manon en Mattijs in de Fredcast een antwoord te vinden. En dat is lastig, want sinds de Covid-lockdowns lijkt Fred van de aardbodem te zijn verdwenen. Met Splendor als eerste aanknopingspunt trachten ze Fred op het spoor te komen, om hem eindelijk de Schubertiade van zijn dromen aan te kunnen bieden. En passant vertelt Wilmar de Visser hoe en waarom Splendor er kwam, vernemen we het wel en wee van de musici en de leden, komen we van alles te weten over de iconische maar ongrijpbare Fred Visser, en ontdekken we wat Schuberts muziek nou zo ontzettend bijzonder maakt.

De Fredcast is een podcast van VPRO, NPO Klassiek en Splendor Amsterdam, en is onderdeel van de NPO-podcastfeed Het verhaal. Een aanrader voor iedereen die Splendor en/of Schubert een warm hart toedraagt!

Beluister de eerste aflevering van Het Verhaal vanaf 2 september, via NPO Radio Vier, via Spotify of via Apple Podcasts.

Meer nieuws →