LOADING
Zo. 12 januari 2020 – 15:00
Wilbert Bulsink
presenteert:
12/01

Daan Manneke 80

Kamermuziek van Manneke, Messiaen, De Leeuw en Bulsink

In november werd Daan Manneke 80 jaar. Reden voor een kleine 'afterparty' in Splendor met muziek van hem, en daarnaast van zijn grote voorbeelden en leraren Olivier Messiaen en Ton de Leeuw, én van een van de door Daan Manneke opgeleide generatie componisten, Wilbert Bulsink.

NRC-Handelsblad schreef onder de titel “De bezwerende, grillige eilanden van Manneke” over diens recente compositie De grote archipel: “Bij Manneke overheersen tinkelende weidsheid, rust, verstilling. Zijn muziek is allesbehalve tam, maar na stekelige uitbarstingen volgt steeds weer de standvastige, louterende kalmte” (28 november 2019). Niets is minder waar, zo wordt ook in dit concert duidelijk.

Het programma geeft een mooi beeld van de breedte van Mannekes werk. De grote muzikale thema’s komen voorbij: de muzikale ‘blokken’, die als in een archipel naast en tegen elkaar aan zijn gezet in een deel uit 'De grote archipel' opgedragen aan en uitgevoerd door Jelena Bazova, de referenties aan oude(re) muziek, maar ook zoiets ongrijpbaars als spiritualiteit in muziek en de voor Manneke kenmerkende variatie in bezettingen. Zo klinkt het oorspronkelijk voor orgel geschreven, daarna door Manneke voor marimba solo en vervolgens voor een basinstrument en toetsinstrument bewerkte Gestures nu in de combinatie cello-marimba.

Ton de Leeuw, vaak de belangrijkste Nederlandse componist van de 20e eeuw genoemd, is vertegenwoordigd in drie liederen. Van Olivier Messiaen klinkt uit het onvergetelijke Quatuor pour la fin du temps de intense 'Louange à l’éternité de Jésus'. Wilbert Bulsink is vertegenwoordigd met zijn cello-solowerk Vision.

Jelena Bazova - piano
Yifan Du - marimba
Lucia van Vugt - sopraan
Joris van Haaften - cello