LOADING
Zo. 5 april 2020 – 15:00
Daria van den Bercken
presenteert:
05/04

Domenico Scarlatti

20 sonates door 10 pianisten van het Scarbo Pianistencollectief

DIT CONCERT IS HELAAS AFGELAST.
Lees er hier meer over.


Leden van het Scarbo Pianistencollectief brengen een persoonlijke selectie uit de 555 sonates van Scarlatti ten gehore.

Het collectief speelt al 15 jaar gedurfde programma's met bijvoorbeeld alle sonates van Beethoven of alle etudes van Chopin. Deze keer een intiemere setting, waarbij de luisteraar zich kan verbazen over de verschillende benaderingen van Scarlatti's sierlijke muziek.

Domenico Scarlatti (1685-1757) was de zoon van componist Alessandro Scarlatti. Domenico schreef in zijn leven veel sonates. Begonnen als oefeningen voor klavecimbel, veroverden de geniale muziekstukken na korte tijd de harten van klavecinisten en pianisten. Domenico Scarlatti werd geboren in hetzelfde jaar als J.S. Bach en G.F. Händel. Met de laatste heeft hij in 1708 een improvisatie duel op klavecimbel en orgel gehouden, Bach heeft hij nooit ontmoet.

Waarschijnlijk kan Domenico Scarlatti beschouwd worden als een van de eerste pianisten, al valt uit zijn 555 sonates niet op te maken of hij ze voor klavecimbel, piano of orgel heeft bedoeld. De Scarlatti-sonate is een eendelig werk dat gemiddeld ongeveer vijf minuten duurt. Scarlatti schreef er 555. Het gaat om ruim 46 uur muziek. De pianisten hebben ieder 2 sonates gekozen die ze graag spelen.

Het Scarbo Pianistencollectief is een groep van Nederlandse pianisten die al sinds 2005 bekend staat om haar concerten met een originele invalshoek. De leden van het collectief, die elkaar kennen van het Amsterdams en Utrechts conservatorium begon in 2005 voor hun plezier met een uitvoering van Bach's Wohltemperiertes Klavier door 24 pianisten. Sindsdien is het repertoire en het aantal concerten van het collectief enorm gegroeid. Jaarlijks geeft het collectief een aantal concerten rondom een componist of thema. In 2019 was dat onder andere een Chopin etude marathon, in 2018 speelden zij een serie oude onbekende pianoconcerten van oa. Dussek en Ries. Integraal werden alle pianoconcerten van Beethoven, Chopin, Rachmaninov en Brahms met orkest gespeeld. In 2011 was er een overzicht van 100 jaar Nederlandse muziek. In het Beethovenjaar 2020 staan alle 32 pianosonates en opnieuw alle 5 pianoconcerten van Beethoven op het programma.