LOADING
Ma. 25 april 2022 – 20:00
Heleen Hulst
presenteert:
25/04

Van Swieten Society

Muziek voor de Koning

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel – Nieuwe Uilenburgerstraat 91

De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Ze vernoemden zich naar de in 1733 geboren Baron Van Swieten, die als groot en actief muziekliefhebber bevriend was met componisten als Mozart, Haydn en Beethoven, en die een van de eersten was die 'oude' muziek programmeerde en onder de aandacht bracht. Maar het collectief beperkt zich niet tot de beroemde meesterwerken uit deze tijd: als een detective graven zij graag naar onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters. “De Van Swieten Society past in een rijtje met helden als Sherlock Holmes, inspector Morse en Scott & Bailey. Ze komen op plekken die iedereen dacht te kennen, waar ze details opsporen die aan ieders aandacht waren ontsnapt. De Van Swieten Society is het succesvolste Cold Case Team van de klassieke muziek.”
Het detective-werk uit zich ook in de historische instrumenten waarop gespeeld wordt, en de verdieping in de uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken werden geschreven. De programma's worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten, dus er valt ook veel te leren!

Vanavond: Muziek voor de Koning
Componeren voor het hof was goedbetaald en eervol. Musici in dienst van het hof waren van alle markten thuis: de kok, tuinman, jager of lakei (Johann Sebastian Bach in Weimar) speelde 's avonds mee in het hoforkest. Carl Philipp Emanuel Bach componeerde symfonieën voor niemand minder dan Baron van Swieten. De cellosonates voor Frederick Wilhelm II leverden Beethoven een gouden snuifdoos op gevuld met Louis D'ors en een uitnodiging om Kapellmeister te worden. Mozarts werken werden aan koningen en keizers, baronnen en bisschoppen opgedragen: kenners en beschermers van alles van waarde, waar we veel weerloze en eeuwige schoonheid aan te danken hebben. Hoe verrassend zou het zijn als onze koning een opdracht aan een hedendaagse componist zou geven? Op dit programma muziek van Beethoven, Mozart, Bach. Ooit ook hedendaagse componisten!

Heleen Hulst viool
Ivan Iliev viool
Elisabeth Smalt altviool
Diederik van Dijk cello
Bart van Oort fortepiano

Programma:
JS Bach Musikalische Opfer, BWV 1079 voor Frederick de Grote van Pruisen
Beethoven Cellosonata op. 5 nr. 1 voor Frederick Wilhelm II van Pruisen CPE
CPE Bach Symfonie in b klein Wq. 182/5 voor Baron van Swieten
Mozart/Lachner Pianoconcert in D groot KV 537 'Krönungskonzert' voor de kroning van Keizer Leopold II

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?