LOADING
Do. 30 mei 2024 – 20:00
Heleen Hulst
presenteert in de Uilenburgersjoel:
30/05

Van Swieten Society #4

De Jonge Romantiek

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

De Van Swieten Society is weer diep de bibliotheken ingedoken en stuitte op een aantal geweldige pianokwartetten uit de romantiek: een uitbundig kwartet van de bohemien Ries, een virtuoze van Hummel, een vroege van Beethoven en een vrijwel onbekende van Schubert. Volgende maand nemen we het op voor Brilliant Classics.

De romantiek had vele gezichten. Mozarts geest zweefde nog door het muziekleven en Beethovens machtige muziek was de maatstaf voor iedere romantische componist. Hun nalatenschap werd beheerd door de geweldige pianisten Hummel, leerling van Mozart en Ries, leerling van Beethoven. Zij stuurden de romantiek in verschillende richtingen. Kranten in Europa schreven over de 'wilde romantiek' van de bohemien Ries. Ries geldt als voorloper van Schumann.
De virtuoos Hummel betoverde en verbijsterde zijn publiek. Hij was rond 1815, ten tijde van het Congres van Wenen, de beroemdste pianist ter wereld en Liszt was dol op zijn muziek.
Schubert is de schepper van de meest persoonlijke expressiviteit in de hele romantiek. Hij groeide postuum uit tot het archetype van de onbegrepen kunstenaar, met het beroemde 'gebrek aan roem' tijdens zijn korte leven. Schubert trad alleen in besloten kring op en was niet geïnteresseerd in virtuoos vertoon, ook al was hij een uitstekende pianist wiens piano, volgens tijdgenoten, onder zijn handen begon te zingen.

Van Swieten Society
De Van Swieten Society is een collectief van musici met een passie voor kamermuziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Het ensemble speelt op historische instrumenten en nodigt regelmatig gastmusici uit die verwantschap hebben met de speelstijl. Deze flexibele aanpak staat garant voor een avontuurlijke repertoirekeuze met diverse bezettingen. De Van Swieten Society specialiseert zich allereerst in de grote meesters uit de muzikaal zo rijke periode van Bach tot Schumann. Daarnaast levert Intensieve research in internationale bibliotheken nog steeds nieuwe vondsten op; werken van hoge kwaliteit die door allerlei oorzaken in de vergetelheid zijn geraakt en het verdienen om weer gehoord te worden. Dit alles leidt tot kleurrijke programma’s met een sterke thematiek.

Van Swieten Society:
Heleen Hulst, viool
Elisabeth Smalt, altviool
Matyas Virag, cello
Bart van Oort, fortepiano

channel=DiederikvanDijk

channel=VanSwietenSociety

Kaarten via https://splendoramsterdam.com/agenda/111412160/van-swieten-society

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!