LOADING
Zo. 5 februari 2023 – 20:00
Heleen Hulst
presenteert LEDENCONCERT:
05/02

Mirovoi - door Nieuw Amsterdams Peil (LIVE & STREAM)

Janco Verduin componeert de wereld van 600 miljoen jaar geleden

Janco Verduin haalt zijn inspiratie vaak uit natuurkundige fenomenen. In zijn muziek vallen de onverwachte wendingen op, de luisteraar voelt bijna de fysieke noodzakelijkheid om alles te willen te blijven volgen, juist als er veel zaken tegelijk gebeuren. Ook de vroege geologie heeft zijn interesse.

In het stuk Mesoproterozoïcum (voor piano solo) vat Janco Verduin zo'n 600.000.000 jaar samen in een dikke 20 minuten. Het was een drukke tijd toen want het supercontinent Columbia viel uit elkaar, het nieuwe supercontinent Rodinia werd gevormd en evolutie stuitte op een nieuwe methode; seksuele reproductie. Dat zal wat onwennig zijn geweest, die eerste jaren.

In Mesoproterozoïcum gaat Gerard Bouwhuis het gevecht aan met antimetrische figuren die zich traag en onherbergzaam ontvouwen. Zodra je een supercontinent maakt (wat in de regel niet zo vaak is), zit al het land aan elkaar vast. Logisch gevolg is dat dat land omringd wordt door één grote superoceaan. In het geval van Rodinia was dat de superoceaan Mirovoi. Het stuk Mirovoi was geschreven voor trio Rodinia. Deze herziene versie is een time-lapse van de eeuwige cyclus van schepping en vernietiging die onze planeet heeft gevormd.

Heleen Hulst en Gerard Bouwhuis speelden al eerder het duo Ghoti. Ghoti spreek je uit als 'fish'; de gh uit enough, de o uit women, ti uit motion. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Verduin de vis verder bewerkt tot vis sticks. De lekkerste stukjes uit het duo hebben een krokant jasje gekregen in deze versie voor ensemble. Koi Dust was geschreven voor Studio K (zoek de anagram) en later bewerkt voor klarinet, viool, cello, piano en twee slagwerkers.

Lars Wouters van den Oudenweijer - (bas)klarinet
Heleen Hulst - viool
Mick Stirling - cello
Gerard Bouwhuis - piano
Bart de Vrees & Ruud Roelofsen - slagwerk

channel=JancoVerduin

channel=JancoVerduin

DIT CONCERT KAN JE OOK LIVE VOLGEN VIA EEN LIVE STREAM, het concert verschijnt hieronder

https://youtube.com/live/s6_Obz8fsBc

Je kunt HIER een bijdrage geven voor deze livestream.

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan kun je hieronder gewoon een kaartje kopen en ben je natuurlijk ook meer dan welkom!

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!