LOADING
Do. 14 december 2023 – 19:45
Luke Deane
presenteert:
14/12

Sounding Here TRIPLE BILL: Jonatan Alvarado, Noise Under The Umbrella, Centre OFF Gravity

Art that LIVES and grows in a one-night-festival atmosphere!

Sounding Here: de balans van stem, ruimte en lichamen
Splendor x Batavierhuis (Rotterdam) - Kunst die LEEFT en groeit in één-avond-festival sfeer!

Voor het laatste evenement van 2023 brengt Sounding Here nieuwe experimenten samen uit genres waarin geluid centraal staat. Met een stem op zoek naar authenticiteit, twee performers in balans en twee muzikanten onder een paraplu. Verwacht een viering van kunst die leeft en groeit in een one-night-festival sfeer!

De Sounding Here concertreeks is gemaakt door Christine Cornwell.
Deze editie bevat:

Jonathan Alvarado [zang] - 400 years, ringing true
Een kort recital van liederen die 400 jaar omspannen, uitgevoerd door een artiest op een kruispunt, die de grenzen verkent van de inherente aura van historische artefacten, repertoires, stijlen en praktijken, terwijl hij op zoek is naar een soort "authenticiteit" die zowel voor hemzelf als voor de muziek en het publiek zou kunnen klinken.

Jonatan Alvarado is een zanger en speler van (zeer) oude liederen, of ze nu zijn opgenomen in middeleeuwse en renaissance manuscripten verspreid over de hele wereld, of gevonden in de orale tradities van Europa en Amerika. Zijn solo-optredens bevatten regelmatig zeldzame, zelden gehoorde muzikale juweeltjes, gespeeld en gezongen met historische technieken en instrumenten, maar zonder het contact met het hedendaagse publiek en de hedendaagse gebruiken te verliezen. Hij is muzikaal leider van het ensemble Seconda Prat!ca en treedt regelmatig op en neemt platen op met andere veelgeprezen ensembles zoals Sollazzo, Da Tempera Velha en Armonía Concertada, naast vele anderen. Zijn muzikale rusteloosheid heeft hem naar enkele van de belangrijkste festivals en podia gebracht, van de Abbey van Royaumont tot het Wiener Konzerhaus tot het Bimhuis Amsterdam.

NUTU - Noise Under The Umbrella [Audio-visual duet] - Agota Tamelyte & Xico Ribas
Op een regenachtige herfstdag in 2022 verlieten Agota Tamelyte en Xico Ribas het huis met 3 paraplu's in hun handen (voor het geval dat). Wandelend door de rumoerige straten van Amsterdam, hielden ze zichzelf bezig met een angstige zoektocht naar iets, maar niets in het bijzonder.
Uren gingen voorbij...
Een paar duiven piepten, een band knalde, een oude man hoestte. Water kabbelde in de grachten, kerkklokken luidden om 12.59 uur, auto's toeterden en klokken tikten.
Uren gingen voorbij...
Een dame met hoge hakken klikte door de straat. In het café maakte een stel ruzie over wiens beurt om de hond uit te laten. Xico stelde voor om een munt op te gooien.
Uren gingen voorbij...
En de wind greep een van de paraplu's en blies hem naar Ergens.

Noise Under The Umbrella is een audiovisuele en interactieve ervaring waarin Agota Tamelyte en Xico Ribas het publiek uitnodigen om te metamorfoseren in een regenachtig verhaal in Amsterdam. Met behulp van live-cams, klokken, synthesizers, telefoons, harmonica's, metalen brokken, paraplu's en andere 'luidruchtige' objecten (de hulp van het publiek is ook een must) zullen ze 'optreden'. zullen ze ter plekke een 40 minuten durende improvisatie 'uitvoeren', met als doel om het bewustzijn bewustwording en misschien zelfs waardering te creëren voor alle soorten lawaai in het dagelijks menselijk leven.

Centre OFF Gravity [Circus artist + Sound art] - Melody Nolan & Ildikó Horváth
Gecoördineerd door zicht, zwaartekracht en contact, is het evenwichtssysteem van ons lichaam geëvolueerd om geaard te zijn op het aardoppervlak, afgestemd op een menselijk ritme. Het project 'centre OFF gravity' onderzoekt de ingewikkelde relatie tussen het menselijk zintuiglijk apparaat en de zwaartekracht, met een specifieke nadruk op geluid en tactiele materialen.

Hoewel het evenwichtsorgaan, dat zich in het binnenoor bevindt, een cruciale rol speelt bij het balanceren, wordt het gehoor volgens het biomedische discours niet essentieel geacht voor dit doel. Door een ruimtelijke audio-installatie en een reeks performances te ontwikkelen op basis van kinetische keramische objecten, wil Ildikó Horváth de subtiele maar sterke relevantie van auditieve waarneming benadrukken, op zoek naar de rol die geluid speelt in de relatie van het menselijk lichaam met de aarde en de zwaartekracht. Het resulterende werk is gericht op het faciliteren van een bewuste luisteroefening die geïntegreerd is met tastbare materie, beweging en digitale technologie. Naast het fysieke en soms medische onderzoek is Ildikó op zoek naar een intuïtief en poëtisch bewustzijn waarin geluid bijdraagt aan balans en ruimtelijke oriëntatie.

Om het participatieve aspect van de installatie te verkennen, nodigde Ildikó circusartieste Melody Nolan uit, met wie ze samen het spectrum van balans observeert, inclusief lichamelijke grenzen, duizeligheid of gewichtloosheid. Door handstanden te laten versmelten met acrobatische bewegingen, voedt Melody een rijke dialoog tussen haar lichaam en de ruimte en uitdrukking van 'centrum UIT zwaartekracht'.

Uitgenodigde artiest: Melody Nolan
Ondersteuning conceptueel en geluidsontwerp: Michele Abolaffio, Mark IJzerman, Zeno van den Broek.
Financiële partners: Creative Industries Fund NL, Mondriaan Fonds, Het Niemeijer Fonds

Ildikó Horváth is een kunstenaar uit Amsterdam wiens experimentele installaties de vloeiende relatie tussen de fysieke en virtuele wereld onderzoeken, met de nadruk op fysieke materie en haar transformaties. Ze werkt met de conflicterende dualiteit van stabiliteit en tijdelijkheid en gebruikt tactiele materialen die voortdurend veranderen in de tijd, in combinatie met geluid en digitale media, performance en interactie met het publiek.

Melody Nolan (1998) is een circusmaker uit Californië. Als een fervent verkenner van haar lichamelijkheid en omgeving laat Melody zich inspireren door een fysieke benadering van artistiek onderzoek, waarbij ze techniek in balans brengt met creativiteit. In haar werk versmelt ze handstanden met acrobatische bewegingen en zoekt ze naar een rijke dialoog tussen lichaam en ruimte. Melody is gemotiveerd door het potentieel van circus om verschillende perspectieven te bieden in nieuwe contexten en settings, en is daarom vooral geïnteresseerd in locatiegebonden en interdisciplinair werk.

De Sounding Here concertreeks is gemaakt door Christine Cornwell

Deze editie:
Jonathan Alvarado [Stem]

Noise Under The Umbrella [Audio-visual duet]:
Agota Tamelyte & Xico Ribas

Centre OFF Gravity [Circus artist + Sound art]:
Melody Nolan & Ildikó Horváth

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!