LOADING
Vr. 4 maart 2022 – 20:30
Heleen Hulst
presenteert:
04/03

Van Swieten Society

Schuberts grootste kamermuziek

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

De Van Swieten Society past in een rijtje met helden als Sherlock Holmes, inspector Morse en Scott & Bailey. Ze komen op plekken die iedereen dacht te kennen, waar ze details opsporen die aan ieders aandacht waren ontsnapt. De Van Swieten Society is het succesvolste Cold Case Team van de klassieke muziek.

In dit programma nemen ze het Forellen Kwintet, de Arpeggione Sonate en het onbekende pianokwartet onder de loep. Schubert groeide postuum uit tot het archetype van de onbegrepen kunstenaar, met het beroemde 'gebrek aan roem' tijdens zijn korte leven. Toch berust dat beeld op een mythe. Zijn grote vriendenkring organiseerde Schubertiades waar zijn liederen en grootse kamermuziek werden uitgevoerd. Maar Schubert trad alleen in besloten kring op en was niet geïnteresseerd in virtuoos vertoon, al was hij een uitstekende pianist: volgens overlevering speelde hij de virtuoze klavierpartij van het Forellenkwintet, misschien wel zijn beroemdste meesterwerk, zelf.

Ook in het vrijwel onbekende pianokwartet - eigenlijk een klein pianoconcert voor de salon - speelt de techniek geen prominente rol. In de Arpeggione sonate laat Schubert zien dat virtuositeit niet persé bestaat uit adrenaline en dadendrang: de sonate is juist in zijn intimiteit veeleisend en daarmee op Schuberts eigen, melodische manier virtuoos.

Programma:
Franz Schubert Adagio en Rondo Concertante in F groot voor pianokwartet D487 (1816)
Franz Schubert “Arpeggione” sonate in a klein D821 (1824)
Franz Schubert Pianokwintet in A groot D667 “Forellenkwintet” (1819)

Heleen Hulst - viool
Elisabeth Smalt - altviool
Diederik van Dijk - cello
James Oesi - contrabas
Bart van Oort - fortepiano

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?

Kom ook!