LOADING
Vr. 14 oktober 2022 – 20:30 Koop tickets
Mattijs van de Woerd
presenteert LEDENCONCERT:
14/10

Chinoiserie

De klank van China

Vanaf het moment dat Europa China “ontdekte” begon dit immense land het Westen te fascineren en te inspireren. Op talloze manieren oefende de Chinese cultuur invloed uit op de onze: geen Delfts blauw zonder Chinees porselein. Behalve in de beeldende en toegepaste kunst is ook in de Westerse muziek de Oosterse geest op allerlei manieren terug te vinden. En deze invloed strekt zich uit tot vandaag de dag.

Begin 20ste eeuw was er in Europa een overvloed aan kunstliederen op eeuwenoude Chinese gedichten dankzij de vertalingen van Hans Bethge (1876-1946). Bethges Duitse versies van de bondige, vrije en sfeervolle Chinese klassieken inspireerden zo’n 180 componisten, waaronder Gustav Mahler — hij vond bij Bethge de teksten voor “Das Lied von der Erde” (1907). Ook de Duits-Nederlandse Julius Röntgen ging met Bethges vertalingen aan de slag: in 1917 verscheen Röntgens liedcyclus “Die Chinesische Flöte”. Rond dezelfde tijd vielen de oude Chinezen in Amerika eveneens in vruchtbare aarde, maar dan in Engelse vertaling. Charles Tomlinson Griffes componeerde tegelijk met Röntgen een "echt" Aziatisch aandoende cyclus getiteld “Five Poems of the Ancient Far East” (1916/17).

Een stuk minder Chinees klinkt een serie liederen die Pavel Haas in 1944 componeerde in het concentratiekamp-getto Theresienstadt. Wederom op klassieke Chinese gedichten, maar ditmaal in Tsjechische vertaling. En qua thematiek maar al te goed passend bij Haas’ situatie: teksten over eenzaamheid, heimwee, en de hoop op een spoedig weerzien met dierbaren. Na de Tweede Wereldoorlog werd China een totaal ander land. Het Keizerrijk werd verruild voor de Volksrepubliek. De Amerikaanse componist John Adams situeerde zijn eerste opera in dat nieuwe China: “Nixon in China” (1987) gaat over het historische bezoek van de Amerikaanse president aan China’s Grote Roerganger Mao Zedong in 1972.

Dat levert muziek op van een heel andere orde. Maar hoe klinkt “echte” Chinese muziek nu eigenlijk? Wat componeren Chinezen zelf? Is die oeroude Westerse fascinatie met het Oosten geheel eenzijdig? Of is ‘ie toch een beetje wederzijds?

Mattijs van de Woerd, bariton
Gerard Bouwhuis, piano

Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?

Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!

Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan kun je hieronder gewoon een kaartje kopen en ben je natuurlijk ook meer dan welkom!

Tickets

Leden Gratis
Ticket €16.50
CJP/Stadspas (groene stip)/Studenten €9.50
Introducé 2022 Gratis
Nieuwe bezoeker (buurt) Gratis
Bestel Bestel ledenticket

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!