LOADING
Vr. 7 oktober 2022 – 20:00
Heleen Hulst
presenteert:
07/10

Van Swieten Society

Op weg naar Schumann

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel – Nieuwe Uilenburgerstraat 91

De Van Swieten Society is een collectief van instrumentalisten met een passie voor muziek uit de klassieke en vroeg-romantische periode. Ze vernoemden zich naar de in 1733 geboren Baron Van Swieten, die als groot en actief muziekliefhebber bevriend was met componisten als Mozart, Haydn en Beethoven, en die een van de eersten was die 'oude' muziek programmeerde en onder de aandacht bracht. Maar het collectief beperkt zich niet tot de beroemde meesterwerken uit deze tijd: als een detective graven zij graag naar onbekendere werken van ten onrechte vergeten meesters.

“De Van Swieten Society past in een rijtje met helden als Sherlock Holmes, inspector Morse en Scott & Bailey. Ze komen op plekken die iedereen dacht te kennen, waar ze details opsporen die aan ieders aandacht waren ontsnapt. De Van Swieten Society is het succesvolste Cold Case Team van de klassieke muziek.” - Reinen Dercksen

Het detective-werk uit zich ook in de historische instrumenten waarop gespeeld wordt, en de verdieping in de uitdrukkingsmogelijkheden uit de tijd waarin de stukken werden geschreven. De programma's worden uitgebreid beschreven en toegelicht tijdens de concerten, dus er valt ook veel te leren!

In Op weg naar Schumann wordt de bloedlijn van de klassieke naar de romantische muziek onderzocht.

De romantiek had vele gezichten. Bach werd herontdekt en bewonderd, Mozarts geest zweefde nog door het muziekleven en Beethovens machtige muziek was de maatstaf voor iedere romantische componist. Ze stuurden de romantiek in vele richtingen. Eén bloedlijn loopt van de klassieke architectuur van Beethoven via Czerny naar Liszt en diens virtuositeit, een andere naar de vernieuwende romantiek van Schumann. Deze liet de klassieke taal achter zich en vond een heel nieuwe manier om zich uit te drukken. Maar ook Schumann stond op de schouders van voorgangers als Hummel, leerling van Mozart en Ries, leerling van Beethoven en Schubert, schepper van de meest persoonlijke expressiviteit in de hele romantiek.

Programma:
Johann Nepomuk Hummel – Pianokwartet in G, opus posthuum
Ferdinand Ries – Pianokwartet in f, opus 13
Franz Schubert – Strijktrio in Bes, D 417
Robert Schumann – Pianokwartet in Es, opus 47

Heleen Hulst – viool
Elisabeth Smalt – altviool
Mátyás Virág – cello
Bart van Oort – fortepiano

LET OP: Dit concert vindt plaats in de Uilenburgersjoel - Nieuwe Uilenburgerstraat 91

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9,99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4,99.

Steun Splendor!