presenteert:
Noodklok voor Tigray (LIVE & STREAM)
De humanitaire tragedie in Tigray, Ethiopië. Beëindigt het vredesakkoord de genocide?Bariton Jan Willem Baljet, één van de musici van muzikantencollectief Splendor, stuit op een avond in Splendor op een groep mensen uit Ethiopië, prof. Alex de Waal en collega Anne K., die een bijeenkomst hebben over de gruwelijke situatie in Tigray, Ethiopië. Anne vertelt hem wat er aan de hand is. ‘Waarom heb ik daar nooit eerder over gehoord?’ vraagt Jan Willem. De partner van Anne, Tigreeër Gebrekirstos Gebremeskel legt de geïsoleerde situatie van Tigray en van alle Tigreeërs uit. Jan Willem besluit dat hij zich in wil zetten voor meer bewustwording over de genocide in Tigray en dat niet alleen informatie maar ook muziek daarbij helpt. Dat werd het startpunt voor deze avond.
Noodklok voor Tigray
De humanitaire tragedie in Tigray, Ethiopië.
Beëindigt het vredesakkoord de genocide?
In Tigray, een regio in het Noorden van Ethiopië, is sinds november 2020 jaar een verschrikkelijke oorlog gaande. Genocide, bombardementen, verkrachtingen en deportaties zijn aan de orde van de dag. Deze situatie is door de Verenigde Naties aangemerkt als 'de ergste humanitaire crisis van deze eeuw'. Ondanks schattingen dat er in twee jaar al bijna één miljoen mensen zijn omgekomen (op een bevolking van 6 miljoen), hoor je er bitter weinig over. Dat komt onder andere doordat alle communicatie met Tigray al ruim twee jaar lang geblokkeerd wordt door de Ethiopische regering. Noch fysiek (over land of door de lucht), noch telefonisch of via mail, noch bancair is er contact met de regio mogelijk. Ook voedsel- en medische hulp wordt tegengehouden, journalisten en hulporganisaties krijgen geen toegang.
Op 2 november 2022 ondertekenden de Ethiopische regering en de Tigray-strijdkrachten een permanent staakt-het-vuren. De overeenkomst omvat de bescherming van burgers, herstel van diensten, onbelemmerde humanitaire toegang en terugtrekking van buitenlandse en etnische troepen. Ondanks enkele verbeteringen bij het herstellen van sommige diensten en humanitaire toegang in sommige gebieden, blijft de bevolking van Tigray grotendeels geblokkeerd, verstoken van hulp, en Eritrese en Ethiopische etnische troepen zijn niet gestopt hen te vermoorden, verdrijven en verkrachten, hun eigendommen worden nog altijd geplunderd en verbrand.
Op initiatief van enkele Splendormusici wordt een informatieavond belegd, speciaal voor journalisten, politici en andere belangstellenden en zal een panel met Alex de Waal, Mirjam van Reisen, Jan Nyssen en Gebrekirstos Gebremeskel samen met een aantal musici van Splendor aandacht vragen om zo het stilzwijgen over de gruweldaden, begaan tegen een door de wereld vergeten bevolking, te doorbreken.
Panel: Alex de Waal (via videoverbinding), Mirjam van Reisen, Jan Nyssen, Gebrekirstos G. Gebremeskel
Muzikale intermezzi: Martin Fondse, Ties Mellema, Shishani, Anne La Berge, Hessel Moeselaar, Oene van Geel, Michael Moore, Peter Prommel, Tatiana Rosa en Marco Baronchelli
Alex de Waal is directeur van de World Peace Foundation en onderzoekshoogleraar aan de Fletcher School of Global Affairs, Tufts University (Massachusetts USA) en hoogleraar aan de London School of Economics. Sinds 1980 werkt hij aan de Hoorn van Afrika en humanitaire onderwerpen als onderzoeker en uitvoerder. Hij nam het initiatief voor de VN-commissie over ”AIDS/HIV and Governance in Afrika”. Hij was directeur van het AIDS, Security and Conflict Initiative en senior adviseur voor het African Union High Level Panel on Sudan and South Sudan. Hij publiceerde talrijke boeken en artikelen, ook over Tigray.
Prof. dr. Mirjam van Reisen is voorzitter van International Relations, Innovation and Care van de Universiteit van Tilburg en is voorzitter van FAIR Data Science van het LUMC. Ze is een internationale expert over Eritrea en de Hoorn van Afrika. Recent publiceerde ze een boek over mensenhandel van Eritreeërs in Libië. Ze is coördinator van de internationale onderzoeksgroep “Globalisation, Accessibility, Innovation and Care (GAIC). Mirjam onderzoekt Digital Black Holes waarin mensen niet in staat zijn over hun situatie te communiceren, waarover ze recentelijk het boek Enslaved uitbracht.
Jan Nyssen is hoogleraar geografie aan de Universiteit van Gent, België. Hij doet al sinds 1994 onderzoek in Ethiopië. Sinds het begin van de oorlog in Tigray is hij een belangrijke stem geweest door zijn onderzoek en media-optredens.
Gebrekirstos G. Gebremeskel is een in Nederland gevestigde onderzoeker (promoverend aan de Radboud Universteit Nijmegen) op het gebied van Information Retrieval/Recommender Systems. Hij is oprichter en hoofd van mermru.com en sinds het begin van de oorlog in Tigray ook van tghat.com. Hij publiceert daarnaast op andere kanalen en verschijnt regelmatig op media zoals Al Jazeera en de BBC over Tigray en de Hoorn van Afrika.
DIT CONCERT KUNT U OOK LIVE VOLGEN:
GRATIS TOEGANG - RSVP
Wilt u aanwezig zijn bij deze avond, stuur dan een mail aan anne@splendoramsterdam.com, met als onderwerp 'Tigray', o.v.v. na(a)m(en), telefoonnummer(s) en emailadres(sen) van de aanwezige(n).