LOADING
Wo. 31 mei 2023 – 21:00
David Dramm
presenteert:
31/05

Tremble

Een heerlijk gedurfd programma met Amerikaanse experimentele muziek met gitaarpionier Seth Josel

Elektrisch en akoestisch gitarist Seth Josel - oorspronkelijk uit New York, nu woonachtig in Berlijn - is een van de belangrijkste instrumentale pioniers van zijn generatie. Als solist werkte hij nauw samen met componisten als Louis Andriessen, Gavin Bryars, Mauricio Kagel, Helmut Lachenmann, Tristan Murail en James Tenney.
Josel keert voor het eerst in meer dan tien jaar terug naar Amsterdam en brengt een selecte groep werken mee die enkele van zijn recente interesses belichten: 'expansive structures, just intonation, reconstruction, and performance art'.

Catherine Lamb's werk voor sologitaar en environmental akkoord getiteld 'point/wave', dat Josel in 2015 in première bracht, valt op door zijn pakkende harmonieën en prachtige texturen, waarbij de natuurlijke harmonieën van een op just-intonatie gebaseerde scordatura worden gecombineerd met een golvende achtergrond die reageert op de live bewegingen in de omgeving buiten de uitvoeringsruimte. Tegenover deze opvallend sublieme ervaring staat de eerste Nederlandse uitvoering van de reconstructie van William Hellermans performance-stuk getiteld 'Tremble', dat de subtiele klankverschillen van de geografie van de akoestische gitaar op een viscerale, fysiek veeleisende manier in kaart brengt.

Hellerman (1939-2017) was een componist/performance kunstenaar/installatie kunstenaar/gitarist in de downtown NYC scene van de jaren 60 en 70, iemand die in die tijd zeer bewonderd werd door zijn collega's, maar die later in zijn carrière naar de obscuriteit dreef.

Het begeleidende werk, 'Tremble 2020', werd bedacht door Nic Collins als een soort hommage aan het oorspronkelijke Tremble, dat Hellerman zelf in 1970 uitvoerde. Trouw aan zijn vorm construeerde Collins een bijzonder charmant doe-het-zelf apparaat om een meeslepende reeks geluiden aan de akoestische gitaar te ontlokken, en als zodanig vult hij een aantal van de conceptuele ideeën aan die in de voorstelling van Hellerman werden gepresenteerd.

Programma:
Catherine Lamb - point/wave (2015)
William Hellermann - Tremble (1978), gereconstrueerd door Seth Josel (2020)
Nicolas Collins - Tremble (2020)

Seth Josel (elektrische en akoestische gitaar, elektronica)

7YJqyTp4

mm90BmzDS02iCWlUbTjUeaOOoPoTpgSjg&index=6

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!


Wist je dat Spendor dit jaar 10 jaar bestaat?