presenteert LEDENCONCERT:
Project Paloma - deel 3
CD Presentatie in UilenburgersjoelIn haar ledenconcert brengt Emily werken van onder meer Leo Smit, Marius Flothuis en Dick Kattenburg. Het derde deel van Project Paloma:
Emily Beynon - fluit
Andrew West - piano
Maarten Asscher - voordracht
De duisternis van de Tweede Wereldoorlog beïnvloedde componisten op verschillende manieren; deze verzameling van Nederlandse werken op de derde Project Paloma CD laat zien dat sommige ervan frontaal worden geconfronteerd, en andere muzikale vormen kiezen die scheef lijken te kijken naar de gruwel ervan - hoewel geen enkele er onaangetast bleef.. Smit en Kattenburg kwamen beiden om in de kampen, slechts twee van de 102.000 Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers uit Nederland waarvan bekend is dat ze zijn omgekomen.
Marius Flothuis schreef zowel zijn Sonata da Camera (1943) als Aubade (1944) in nazi-kampen. Een groot deel van de Sonate behoudt een neoklassieke onthechting, maar het Lamento in de kern toont de pijn van de componist, terwijl de zuiverheid van de Aubade de hoop biedt op een nieuwe dageraad. De drie delen van Leo Smits krachtige Sonate, begonnen in 1939, weerspiegelen de toenemende wanhoop van zijn eigen ervaring; het tragische langzame deel uit februari 1943, kort voordat hij werd gedeporteerd. Hans Osiecks mazurka, Varsovie beschuldiging (1946), gemarkeerd als “traag, treurig en sinister”, is zwaar van de ellende van het getto van Warschau; het werpt de jeugdige uitbundigheid van Dick Kattenburgs Pièce (1939) in een verschrikkelijk nieuw licht, want tegen de tijd dat Osieck dit werk schreef, was de 24-jarige Kattenburg vermoord in Auschwitz. Zelfs de weelderige romantiek van Andriessens Praeludium (1942) is ‘met droefheid gemarkeerd’, en Eschers aangrijpende Habanera (1945) is slechts een spookachtige flikkering van hoe het vóór de oorlog had kunnen klinken.
In korte gesproken bijdragen zal schrijver Maarten Asscher de ten gehore gebrachte muziekstukken in een persoonlijke literaire context plaatsen. Afgezien van enkele gedichten zal hij prozateksten lezen van de schrijver en holocaust-overlevende G.L. Durlacher, van zijn eigen vader B.J. Asscher (die in 1943 kortstondig in Westerbork geïnterneerd was) en van de onlangs overleden Sloveense schrijver Boris Pahor.
Maarten Asscher (1957) is schrijver van romans, essays en verhalen. Daarnaast schrijft en vertaalt hij poëzie (van o.a. Albrecht Haushofer, Fernando Pessoa, Paul Valéry). Eerder werkte hij als literair uitgever, als kunstambtenaar en als boekhandelaar. Zijn autobiografische boek Een huis in Engeland. Roman van een kleinzoon (De Bezige Bij, 2020) over de oorlogsgeschiedenis van zijn vaders familie, verschijnt dit najaar in Duitse vertaling bij Luchterhand Verlag.
Over Emily Beynon
Emily Beynon is bijna dertig jaarsolofluitist van het Koninklijk Concertgebouworkest. Als kamermuzikant werkt zij regelmatig samen met haar zus, harpiste Catherine Beynon, en pianist Andrew West. Beynon maakt zich sterk voor nieuwe muziek en heeft tal van werken voor zich laten schrijven door componisten als John Woolrich, Sally Beamish, Jonathan Dove, Errollyn Wallen, Roxanna Panufnik en Maarten Ornstein. Twaalf jaar lang was Beynon artistiek leider van de door haar opgerichte Nederlandse Fluit Academie en elf jaar lang werkte zij als hoofdvakdocent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tegenwoordig is zij Visiting Professor aan de Royal Academy in Londen. Regelmatig wordt zij uitgenodigd om masterclasses te geven over de hele wereld. Aan het begin van de pandemie startte zij een YouTube-kanaal op met videotutorials over fluitspelen. Emily Beynon is geboren in Wales en woont al tientallen jaren in Amsterdam.
Over Andrew West
De Engelse pianist Andrew West is specialist in kamermuziek en liedbegeleiding en speelde samen met onder meer violiste Sarah Chang, cellist Jean-Guihen Queyras, tenor Mark Padmore en bariton Roderick Williams. Samen met Emily Beynon verzorgde hij concerten in Het Concertgebouw, in Wigmore Hall en tijdens het Edinburgh International Festival. Ook gaf hij soloconcerten in onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Andrew West geeft les in liedbegeleiding en ensemblespel aan de Royal Academy of Music en is als coach verbonden aan de Guildhall School of Music and Drama. Tevens maakt hij deel uit van de artistieke directie van het Internationales Kammermusik Festival Nürnberg.
Ledenconcert
Splendor kan alleen de onafhankelijke vrijplaats zijn die het is, dankzij de leden die ons steunen. Wij betalen hen terug met dat waar wij voor leven: muziek. Elk jaar geven alle Splendormuzikanten één concert dat gratis toegankelijk is voor deze groep steunpilaren aan wie Splendor haar bestaan dag in dag uit te danken heeft. Samen met de vele andere events betekent dit dat onze leden voor €9,99 p/m (en €4,99 voor minima en studenten!) zo'n 80 concerten per jaar gratis kunnen bezoeken - en ze op alle overige concerten korting krijgen. Geen slechte deal, toch?
Dankzij de leden kan Splendor onafhankelijk blijven, wat de enige manier is om échte vrijheid te behouden in programmering, experimenten, het nemen van risico's en het bieden van een springplank aan jonge, opkomende artiesten. Wie een andere plek kan noemen waar géén centrale programmeur is, waar elk moment last-minute concerten kunnen worden ingepland, waar geen backstage is en artiesten en publiek constant door elkaar lopen en met elkaar aan de bar hangen, waar mysterieuze hersenspinsels kunnen worden gepresenteerd die elders vaak als te riskant worden bestempeld, en die toch garant blijft staan voor hoge kwaliteit door de top van de Nederlandse muziekscene in deze creatieve speeltuin te laten rondrazen, die krijgt een gratis lidmaatschap!
Word je liever geen lid maar ben je wel geïnteresseerd in dit concert? Dan kun je hieronder gewoon een kaartje kopen en ben je natuurlijk ook meer dan welkom!