LOADING
Za. 17 juni 2023 – 11:00
17/06

PEAX - Ties Mellema & Barry Jurjus | Maarten Ornstein & Mike Fentross

Koffieconcert - Dag van de Componist 2023

MAARTEN ORNSTEIN & MIKE FENTROSS

Maarten Ornstein & Mike Fentross ontmoetten elkaar in 2013 tijdens een concert in Paradiso Amsterdam. Het onorthodoxe maar voortreffelijke geluid van hun instrumenten was voor publiek en musici zelf een geweldige ontdekking, Maarten en Mike besloten meer samen te gaan spelen. Voor het volgende concert bracht Mike Fentross ook zijn vihuela mee, omdat hij het gevoel had dat deze Spaanse luit mooi zou contrasteren met de basklarinet. Meer concerten volgden en het repertoire groeide gestaag. Composities van de 17e eeuwse Nederlandse dichter, diplomaat en musicus Constantijn Huygens, de beroemde Egyptische componist Sayed Darwish, de Zweedse volksmuzikant Mikae Marin -om er maar een paar te noemen- werden allemaal bewerkt voor hun bezetting en toegevoegd aan de steeds groter wordende collectie composities.

Het magische werk Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt illustreert de bereidheid van het duo om alle soorten muziek te verkennen, zonder rekening te houden met stijl- of instrumentatiegrenzen. Zoals de grote Duke Ellington ooit zei "if it sounds good, it is good" wat betekent dat er geen goed of fout is in muziek. Er is alleen de schoonheid ervan om van te genieten, en ieders persoonlijke ervaring bij het luisteren ernaar, wat een bron van inspiratie is. In het geval van dit duo is de schoonheid ervan een ervaring op zich.

Maarten Ornstein - basklarinet
Mike Fentross - vihuela (Spaanse luit)

PEAX - MINIMAL BEATS
PEAX speelt een energieke set waarin minimal music wordt gecombineerd met Afrikaanse invloeden, dance en drum and bass. PEAX is het ensemble van saxofonist Ties Mellema en percussionist/drummer Barry Jurjus. Barry en Ties schrijven hun eigen muziek, met als inspiratie de minimal music, funk, jazz, barok, avant-garde, drum and bass.

De wereldwijde Corona-crisis markeerde het begin van PEAX. Barry en Ties hadden ineens tijd om samen te komen en hun ideeën over muziek te delen. Ze ervoeren een sterke muzikale connectie, die resulteerde in de creatie van hun eigen stukken. De muziek van PEAX zit boordevol energie, nieuwe en bekende klanken, je hoort de jarenlange ervaring die de musici opdeden in hun loopbaan in de klassieke en cross-over muziek.

Ties Mellema heeft een Eppelsheim bassaxofoon in bruikleen uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Ties Mellema - saxofoons, elektronica
Barry Jurjus - percussie, drums, elektronica

Dit concert wordt georganiseerd door New Music NOW -in samenwerking met Splendor- en maakt deel uit van de Dag van de Componist 2023.
Klik hier voor meer info over de Dag van de Componist 2023.
Splendor is alomtegenwoordig tijdens deze dag: klik hier voor de speellijst van de deelnemende Splendormusici!

Ook lid worden?

Ruim 60 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!