LOADING
Zo. 9 december 2018 – 20:00
Johan van Iersel
presenteert:
09/12

Mooi Hollands!

Trio Martinot met kleinkunstzangeres Mylou Frencken

Waar Nederland niet direct bekend staat om haar culinaire hoogstandjes is de Nederlandse muziek de reputatie van erwtensoep en pannenkoek ver voorbij gestreefd. Desondanks horen we weinig Nederlandse muziek in de concertzaal.
Gelukkig speelt Trio Martinot repertoire van Hollandse bodem. Een kleine maar rake greep uit het rijke Nederlandse repertoire.

Op het programma staat het gepassioneerde romantische pianotrio in c van Julius Röntgen. Edvard Grieg en Clara Schumann kwamen veelvuldig bij deze buitengewoon energieke en productieve componist over de vloer. Hoewel zijn naam prijkt tussen Strauss en Bartók in de grote zaal van het Concertgebouw klinken zijn composities daar vrijwel nooit meer. Onterecht: met zijn kamermuziek steekt hij zijn vriend en voorbeeld Brahms naar de kroon.

In het palet van uitersten past ook het pianotrio van Tristan Keuris uit 1984. Waar collega's bleven vasthouden aan de seriële muziek ging Keuris het pad op van de herwaardering van melodie en harmonie. Zijn muziek is toegankelijker dan veel van zijn tijdgenoten: werd hij tot zijn grote frustratie door muziekcritici vaak weggezet als neo-romanticus, de laatste jaren is er hernieuwde aandacht voor zijn werk. Vele jonge componisten vonden in hem een voorbeeld.
Het emotionele en geraffineerde pianotrio is een van zijn meesterwerken.

Net als in voorgaande jaren heeft trio Martinot ook weer een gast. Mylou Frencken, de ongekroonde koningin van het kleinkunstlied zingt een selectie van prachtige liedjes van oa. Wim Sonneveld, drs P., Brigitte Kaandorp, Yentl en de Boer, Maarten van Roozendaal en natuurlijk van haar eigen hand. Mylou kreeg voor deze 'godvergeten mooie liedjes' uit haar programma 'Leven in het Lied' maar liefst vijf sterren in de Theaterkrant. Recent verscheen haar gelijknamige bundel met schitterende interviews over het kleinkunstlied met een keur aan cabaretiers en liedschrijvers. De arrangementen voor klassieke pianotrio zijn van de hand van de onvolprezen duivelskunstenaar Wijnand van Klaveren. Cross-overs van de bovenste plank.

Trio Martinot (Feyona van Iersel, viool, Christina Kellenberger, cello en Martijn Smits, piano) speelde meermalen met groot succes in Splendor en is vaker te horen op radio 4.
Het drietal kent elkaar van het Sweelinckconservatorium en onderscheidt zich door het vertellen van verhalen; verhalen mét maar ook over de muziek die ten gehore wordt gebracht. Ze gaan graag de samenwerking aan met andere disciplines. Zo maakte het trio programma's met danseres Sophia Maria Kienhuis en zandtekenares Gerrie Hondius.
Dit keer dus een volledig Nederlands programma: niet te versmaden en springlevend.

Programma

Julius Röntgen pianotrio nr. 6 in c kl. terts opus 50
Tristan Keuris pianotrio

- pauze -

Kleinkunstliedjes van Eduard Jacobs, Wim Sonneveld, drs P., Brigitte Kaandorp, Yentl en de Boer, Maarten van Roozendaal en Mylou Frencken

Trio Martinot:

Feyona van Iersel (viool), Christina Kellenberger (cello) en Martijn Smits (piano)
Mylou Frencken (zang)