LOADING
Zo. 16 januari 2022 – 16:00
Wilbert Bulsink
presenteert LEDENCONCERT:
16/01

Voor mijn kind

Werken van componisten geschreven voor hun kinderen

In 2021 stelde componist Daan Manneke een collectie pianowerken samen bij foto’s van zijn kleindochter Laurie. Deze foto’s van Laurie werden gemaakt door Thomas Manneke, de zoon van Daan en de vader van Laurie, in opdracht van het Franse modetijdsschrift SSAW in Parijs in 2020. De bundel is genaamd Promenade, statues et la fille.

Naast de composities van Daan Manneke uit deze bundel speelt Wilbert Bulsink andere pianowerken die gemaakt zijn voor, opgedragen aan, of geïnspireerd door kinderen. Werken van Lachenmann, Stockhausen, Poulenc en anderen.

Wilbert Bulsink: 'Ongeveer een jaar geleden werd ik benaderd door mijn oude compositiedocent Daan Manneke: hij stelde mij de vraag of ik zijn nieuwe pianobundel 'Promenade, statues et la fille' zou willen spelen in Splendor. Ik zei onmiddellijk ja. Rondom de compositie van Daan Manneke zocht ik stukken van heel verschillende componisten die opgedragen zijn aan of geschreven voor kinderen.

Ik vond een paar delen voor speeldoos uit Tierkreis van Stockhausen, onderdeel van Musik im Bauch, geïnspireerd door de rommelende buik van zijn twee-jarige dochter Julika. Een aantal delen uit Histoire du Babar van Poulenc, pianostukken die hij schreef bij verhalen over het kleine olifantje Babar voor de kinderen die in zijn zomerverblijf woonden in de jaren 40. En een paar delen uit Ein Kinderspiel van Lachenmann, die deze stukken opdroeg aan zijn zoon David, "...waarbij het meer gaat om een demonstratie via het kindermodel dan om het oproepen van de kindertijd..." (een quote uit een brief die Lachenmann schreef aan Walter Benjamin). Stuk voor stuk kleine rake stukken die tonen hoe grote componisten van zeer divers pluimage groot zijn in de kleine vorm.

De afgelopen week heb ik meer piano gestudeerd dan in de afgelopen twee jaar, en met groot plezier, want al deze stukken zijn de moeite waard om te kennen en verkennen. Ze vullen elkaar prachtig aan in hun diversiteit en verlenen elkaar extra glans door de nieuw ontstane dwarsverbanden.

Ik nodig je van harte uit te kijken naar mijn (helaas alleen gestreamde) ledenconcert!'

Wilbert Bulsink - piano

Op het programma (in willekeurige volgorde):
Promenade, statues et la fille - Daan Manneke
Tierkreis - Karlheinz Stockhausen
Ein Kinderspiel - Helmut Lachenmann
Histoire du Babar - Francis Poulenc

DIT CONCERT KAN JE ALLEEN LIVE VOLGEN VIA EEN LIVE STREAM, het concert verschijnt hieronder
Je kunt HIER een bijdrage geven voor deze livestream.

Ook lid worden?

Ruim 100 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!