LOADING
Do. 9 juni 2022 – 20:00
Nora Fischer
presenteert:
09/06

Tri Atma

India meets Jazz

Raga’s en jazz; sarangi en piano; het zijn geen voor de hand liggende combinaties, maar voor de indrukwekkende muzikanten van vanavond een enthousiaste uitbreiding van hun muzikale home base. Betoverende Indiase raga’s, verfijnde klassieke jazz en de poëtische ritmes van de tabla komen samen in het programma Tri Atma van de jonge sarangi-grootmeester Sabir Sultan Khan, de meester-jazzpianist Rembrandt Frerichs, en de wereldwijd veelgevraagde tabla-speler Heiko Dijker.

De Sarangi, een eeuwenoud strijkinstrument uit India, wordt wel ‘de stem met de honderd kleuren' genoemd: niet alleen vanwege de zangerige toon, maar vooral omdat er dankzij de vele resonantiesnaren (tot wel dertig in getal) tijdens het spelen een waaier aan boventonen uit opstijgt. Het geeft de klank van de sarangi iets ongrijpbaars, iets onstoffelijks.
De Indiase sarangi-speler Sabir Sultan Khan, geboren in Jodhpur, Rajasthan, behoort tot de Sikar Gharana muziekschool. Hij trainde onder zijn vader, de legendarische sarangi-speler en vocalist Ustad Sultan Khan Saheb, en zijn oom Ustad Nasir Khan. Hij is de negende generatie sarangi-spelers. Sabir werd op zijn zesde aan muziek blootgesteld via zijn grootvader Ustad Gulab Khan, en speelde zijn eerste live shows en opnames op zijn zevende. Hij deelde het podium met zijn vader, en bewoog zich vanuit daar richting zijn eigen soloconcerten. Als wereldwijde grootmeester op de sarangi werkte hij samen met vermaarde artiesten als Ustad Zakir Hussain, Ghazal Maestro Ustad Gulam Ali, A R Rehman en Salim Sulaiman, en speelde recentelijk op het album van de gevierde Lata Mangeshkar.

Tablaspeler en -leraar, producer en componist Heiko Dijker, woonachtig in Amsterdam, werd door de Hindustan Times de “ambassadeur van de klassieke Indiase muziek” genoemd. Het is “ongelooflijk hoe Heiko Dijker de tabla bespeelt, alsof zijn handen ze laten spreken”, aldus Trouw. Heiko is regelmatig te vinden in high-class samenwerkingen met westerse klassieke, jazz en wereldmuziek, alsook de top van de klassieke Indiase muzikanten, van Pandit Hariprasad Chaurasia tot het Rotterdam Philharmonisch, Matangi Quartet, Lavinia Meijer, Shankar Mahadevan, Purbayan Chatterjee en vele anderen.

De Nederlandse jazzpianist en componist Rembrandt Frerichs wordt in zijn spel geïnspireerd door de Amerikaanse jazztraditie en de klassieke Indiase, Perzische en Arabische muziek en filosofie. Rembrandt studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag (waar hij met honors afstudeerde) en de New York Conservatory for Dramatic Arts. Op zijn 22e maakte hij zijn debuut op het North Sea Jazz Festival. Rembrandt speelt in verschillende eigen ensembles als het Rembrandt Trio en Levantasy (met Yoram Lachisch), en werkte samen met nationale en internationale topmuzikanten als Kayhan Kalhor, Michael Brecker, het New Trombone Collective, Marnix Busstra, Michel Godard en vele anderen.

Sabir Sultan Khan - sarangi
Rembrandt Frerichs - piano
Heiko Dijker - tabla

Ook lid worden?

Ruim 100 concerten per jaar voor € 9.99 per maand.

En ben je onder de 30 jaar? Dan betaal je maar € 4.99.

Steun Splendor!