LOADING
Sun. 27 October 2019 – 20:30
27/10

Anne la Berge | Evelien van den Broek

Music about extinction

Componiste en performer Evelien van den Broek geeft haar reactie op massa-extinctie door toedoen van de mens. Dieren leggen massaal het loodje en we zijn zo vervreemd van de natuur dat het volledig langs ons heen lijkt te gaan. Met gebruik van natuuropnames, trompet, analoge synths en elektronica laveert Van den Broek tussen elektronische muziek, popmuziek, hedendaags klassiek en klankkunst.

Voor Biophonica verzamelde de componiste geluidsopnames van uitgestorven en bedreigde diersoorten, waarbij ze werd geraakt door de kracht van geluid. Bij beluistering ervan is de natuur onmiddellijk dichtbij en besef je ten diepste wat we aan het verliezen zijn. In Bernie Krause’s regenwoudsoundscapes is te horen hoe, gedurende het verloop van de tijd, er van de originele rijkdom aan klanken nog maar schokkend weinig is overgebleven. Ook andere opnames van wetenschappers komen langs, zoals die van de allerlaatste mannelijke Noordelijke witte neushoorn die in maart 2018 zijn laatste adem uitblies.

De natuuropnames worden vermengd met verontrustende trompet melodieën, verpletterende elektronische beats, noise, mistroostige soundscapes en twee tjirpende, piepende en grommende analoge synths. Met haar muziek viert Van den Broek de wonderlijkheid en diversiteit van de natuur en betreurt ze de rauwheid en gewelddadigheid van de vernietiging ervan. Ze wordt hierin bijgestaan door trompettist Mark Nieuwenhuis.

Eerste set: Anne la Berge
Air Study # 1: Avocado
voor fluit, stem en elektronica
Avocado is de eerste van een reeks etuden voorgaand aan het groter werk, Air, voor fluitiste Anne La Berge met interactieve video, elektronica en anemometer. De migratie van mensen heeft momenteel grote problemen voor de mensheid op de planeet verlicht en we worstelen allemaal met oplossingen en compromissen voor het beheer van waar we thuis voelen. Handel is wereldwijd geëscaleerd naar waar elk product voor iedereen op elk moment beschikbaar is. Willen we dit? Hebben we dit nodig? Deze versie van Avocado is begonnen in augustus 2019 tijdens een residentie bij de Italiaanse Civitella Ranieri Foundation in Umbrië.

Evelien van den Broek - compositie, elektronica Mark Nieuwenhuis - trompet Timo Hoogland - visuals Edo Paulus - bird design sound module Sandor Caron – live geluidstechniek Gijs van Klooster – studio productie en -mix Richard van Kruysdijk – grafisch ontwerp Chris van Wyk – foto

Eerste set: Anne La Berge - fluit en stem

Become a member too:

Over 100 concerts a year for € 9.99 a month.

And are you under 30? Then you only pay € 4.99.

Support Splendor!