LOADING

Iris Oltheten

Hornist and teacher at Amsterdam's hotspot for musical discovery

TITEL

Interview en tekst: Annie Oude Avenhuis

Samen muziek maken, dààr draait het om bij Iris Oltheten. Iedereen, die bij een workshop komt kijken, wordt onmiddellijk gegrepen door haar manier van muziek maken samen met kinderen. Waar wordt ieder mens vrolijk van? Van muziek maken!  Bij Splendor is het vanzelfsprekend dat muziek en kinderen bij elkaar horen. Via muziek communiceren peuters al met elkaar. Iris is docente en speelt hoorn. Op de website kun je diverse filmpjes zien van Iris Oltheten.

Splendor kids
Op woensdag wordt met kinderen muziek gemaakt. Dan is er een bijzondere sfeer in het gebouw. Iris kan met de peuters en kleuters bij alle musici komen kijken. 'Het hoort erbij om je deur open te zetten, ook voor kinderen. Zij zijn net zo goed het publiek. Als je kinderen op jonge leeftijd in aanraking brengt met muziek, dan is dat een bijzondere ervaring voor hun verdere leven. Ook als je muziek maakt, laat je elkaar uitpraten en reageer je op elkaar. Je leert echt luisteren naar de andere kinderen.' Iris Oltheten vindt het prachtig als kinderen een mening hebben. Sommige kinderen zijn muzikaal intelligent: soms is het makkelijker om met muziek te communiceren dan met woorden.

Instrument
Al heel jong is ze gefascineerd door de strijkserenades van Tchaikovsky en Dvorak. Als drie-, vierjarige vraagt ze aan haar vader of de violen weer op mogen. Er zit iets heel moois in die muziek, van heel lang geleden. Zo ontdekt ze al heel jong de liefde voor muziek. Waarom wil ze hoorn spelen? Ze gaat met haar vader naar de muziekschool en ze denken allebei dat ze viool gaat kiezen. Maar als ze de hoorn ziet, wil ze daar blijven. Er is geen twijfel of discussie meer mogelijk, ze is zeer beslist. Peter Hoeben, een docent, ziet haar talent voor hoorn en moedigt haar aan. Hij is op een leuke manier streng. Hij laat haar moeilijke stukken spelen en zegt: 'als je naar het conservatorium wilt, dan denk ik dat je daar heel geschikt voor bent.' Via de fanfare in het dorp komt ze bij het jeugdorkest terecht en later bij het symfonieorkest. Hier zit ze op haar plek.

Brede interesse
Op het conservatorium ontdekt Iris Oltheten een brede interesse bij haarzelf: o.a. kunstgeschiedenis. Ze merkt dat ze niet acht uur in de studeerkamer kan zitten: ze wil alle elementen van het muziekvak leren kennen. Ze geeft muziekles aan kinderen, werkt onder andere bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en  het Metropole Orkest met scholen en brengt kamermuziek onder de aandacht. Bij Splendor heeft ze het Toekomst-Orkest opgericht. 'Bij Splendor zijn de mensen zeer inspirerend: er is altijd wel iemand om te sparren over een origineel idee.' Zelfstandig ondernemer zijn als musicus past heel goed bij Iris: dan wordt ze gedwongen om de keuzes vanuit haarzelf te maken.

Inspiratie
Haar inspiratie komt uit Engeland: Matthew Barley, Fraser Trainer en Suzy Suzi Zumpe zijn haar mentoren. Allerlei vragen komen aan bod. Hoe maak je een compositie met een groep? Hoe ben je een leider? Op welke manier haal je het beste uit mensen? Muziek is een vorm van communicatie. 'Het is belangrijk dat je authentiek bent: dat voelen kinderen, maar volwassenen ook heel goed. Hun filosofie is dat je het materiaal altijd aan iedereen mag doorgeven. Niemand is de eigenaar.'

Bijzondere ervaring
'In de groep was een jongetje van zes, die problematisch druk was. Dat was op school ook het geval. Ik vond dat heel lastig in het begin. Ik ben gaan onderzoeken, waarom hij zo druk was. Wat bleek nou? Hij was zo enthousiast, omdat hij losgelaten wilde worden: hij moest zich uiten en was heel creatief. Ik keurde zijn drukte niet af, maar stimuleerde hem om ermee te werken. Uiteindelijk was hij de ster van de concerten. Het was heel leuk om met hem te werken. Op de laatste les kreeg ik een prachtig glimmende steen van hem. Dat ontroerde mij zeer.'

3 december 2015