LOADING

Marieke de Bruijn

Violist bij de muzikale ontdekplek in Amsterdam

Violist met liedjes, tekst en theater

Interview en tekst: Annie Oude Avenhuis - 10 november 2017

Hoe kunnen grote, kleine, oude en jonge mensen  van de viool genieten?’ Marieke de Bruijn is violist en combineert muziek met theater. In de studio is ze te vinden voor het opnemen van film- en popmuziek. Regelmatig treedt ze op met Ellen ten Damme, Douwe Bob en The Analogues (Beatles coverband). Ze is concertmeester van Het Promenade Orkest en oprichter van het strijkersensemble The Dutch String Collective. Daarnaast verdiept ze zich in muziekstijlen zoals Argentijnse Tango, Gypsy- en Jazzmuziek.

Liedjes
Marieke zingt op haar zesde in een kerkkoor. Thuis worden ook veel gedichtjes en liedjes gezongen. In de buurt waar ze opgroeit  is weinig muziek. Ze is geboren op een boerderij in Wenum-Wiesel, een dorpje bij Apeldoorn. Ze krijgt blokfluitles van een docent in de buurt. Het is een vrolijke boel tijdens de les. ‘Het was altijd lachen, ook als je een fout maakte. De blokfluitjuf zag dat ik van muziek hield en wel meer met muziek wilde.’ Op haar tiende gaat ze viool spelen. Ze krijgt les van een docent uit een dorp verderop. Na een jaar kan ze bij het jeugdorkest in Epe. Tijdens de middelbare school leidt ze een dubbelleven. Op school kennen ze haar muzikale leven nauwelijks. Tijdens de zomer gaat ze naar de muziekweken in Woudschoten, waar ze samen leert spelen: ‘een geweldige tijd!’

Conservatorium
Ballet, toneel, schilderen, zingen en viool spelen; ze houdt van alles. Uiteindelijk kiest ze voor de muziek en doet de vooropleiding op het Sweelinck conservatorium in Amsterdam. ‘Bouw Lemkes kende ik nog uit Woudschoten. Hij gaf mij goed en degelijk les.’  Ze gaat naar het eerste jaar.  Marieke: ‘Veel Luisteren, kijken en masterclasses volgen, dat deden we in die tijd. In het tweede jaar kreeg ik last van faalangst. Hoe ga je om met teleurstellingen en ambities?  Ik wilde weg.’ Via een uitwisselingsprogramma gaat ze naar Wisconsin in de Verenigde Staten. ‘Daar heb ik  heel hard gestudeerd.’ Ze studeert cum laude af bij Peter Brunt. Daarna mag ze nog twee jaar kamermuziek studeren. “Kamermuziek is het mooiste wat er is, dat is mijn grote liefde.’ Kamermuziekconcerten geeft ze nu met het Strijktrio Europa.

Muziektheater
‘Ik speelde en werkte veel in hele goede orkesten, maar in een orkest kan je weinig van jezelf laten zien.’ Zij ontwikkelt concerten voor kinderen. Max Velthuis, de kinderboekenschrijver inspireert haar om voorstellingen voor kinderen te maken. Voorbeelden zijn: “Trompet voor Olifant”, “Vlieg met me mee...”, een muzikale reis om de aarde en “De Kleine Mozart” over het leven van de jonge Mozart.

Splendor
‘Splendor is een ideale plek met gelijkgestemden om eigen projecten te ontwikkelen. Mijn collega’s zijn net zo passievol. Ik voel me veel minder een eenzame strijder.’ Ze zet samen met Iris, Aisling  en Michiel de kinderafdeling op bij Splendor. De eerste twee jaar van Splendor organiseren ze maandelijks kinder-voorstellingen. Splendor is de plek waar nieuwe ideeën tot ontwikkeling worden gebracht in minifestivals, korte concertseries en theaterconcerten. 

Viool                                 
'Mijn blokfluitjuf zei:”je moet viool gaan spelen, dan kun je altijd in een orkest.” Ik had nog nooit een viool gezien. Mijn oom had er één, die we mochten lenen. Ik weet nog heel goed dat de viool in een kist bij ons thuis kwam. Hij lag op de ronde tafel in de woonkamer. De kist ging open. Wat ik toen zag was het mooiste wat ik ooit gezien had. Ik kon het niet geloven. Ik had geen idee hoe het moest maar ik keek naar de vorm van het hout, de snaren, de elegante kam. Ik vond het een magisch moment en was zeer onder de indruk. Nu zie ik kinderen die voor het eerst een viool vasthouden. Ze worden stil, hun aandacht gaat naar de viool. Ik zie verwondering in de ogen van de kinderen. Net als bij mijzelf vroeger.