LOADING

Sarah Jeffery

Blokfluitist bij de muzikale ontdekplek in Amsterdam

Blokfluitist treedt buiten gebaande paden

Interview en tekst: Annie Oude Avenhuis - 19 december 2017

Sarah Jeffery is blokfluitist en geeft masterclasses over de blokfluit. Haar droom om blokfluit te studeren is uitgekomen. In Amsterdam en Birmingham studeert ze cum laude af. Ze ontwikkelt experimenteel theater met ‘clogs’ en blokfluit in hedendaagse muziek. Ze componeert, danst, acteert en zingt. Sarah geeft concerten en speelt in ensembles: onder andere het Renaissance blokfluit consort The Royal Wind Music en de popband Jerboah. En wat doet ze op YouTube?

Blokfluit als beroep
‘In een ideale wereld zou ik blokfluit gaan studeren’ zegt ze tegen haar moeder. Op haar zevende heeft ze pianoles, op haar achtste dwarsfluitles. Blokfluitles heeft ze niet, maar: ‘Ik hield heel veel van de blokfluit, het voelde heel natuurlijk om blokfluit te spelen. In mijn eentje heb ik alle noten geleerd.’ Elke zaterdag gaat ze naar de blokfluitgroep. ‘Ik praatte niet, maar speelde.’ Als tiener doet ze clogdance als hobby, een soort tapdansen. Op de middelbare school krijgt ze les van mevrouw Jackson, een enthousiaste muziekdocent. Op haar advies doet Sarah auditie op het conservatorium in Birmingham. Voor het eerst krijgt ze les van twee blokfluitdocenten en wordt omringd door professionals. Ze werkt vier jaar lang hard en studeert cum laude af.

Master Conservatorium
Als je hedendaagse muziek wilt studeren, dan moet je naar Amsterdam! Ze besluit auditie te doen en is erg onder de indruk van de blokfluitafdeling, die zeer internationaal is. Ze heeft weer een nieuwe uitdaging en verhuist naar Nederland. Ze is ambitieus en werkt (te) hard. Na drie jaar studie neemt ze een pauze. Ze reflecteert op haar leven, samen met haar vriend Jon Bittman, die ook beroepsmuzikant is. In 2011 start ze haar master, nog steeds ambitieus, maar wel vanuit rust. Hoe kun je als muzikant je voeten gebruiken als percussie. Ze maakt veel stukken met blokfluit en clogs. Opnieuw studeert ze cum laude af.

Team Recorder op YouTube
Hoe kan klassieke muziek laagdrempelig worden? En hoe komt de blokfluit professioneel in beeld? Kennis over de blokfluit is vrijwel alleen op het conservatorium beschikbaar. Sarah Jeffery maakte een YouTube kanaal over de blokfluit. Elke week ontwerpt ze een nieuwe video. Inmiddels zijn er 15.000 abonnees, die  wekelijks kijken: ‘Veel mensen hebben de blokfluit ontdekt via mijn YouTube kanaal. Uit eigen ervaring weet ik dat blokfluit spelen als tiener een hoge drempel vormde. YouTube is gratis. Je brengt het dichtbij veel mensen. Het resultaat is een community over de blokfluit.’

Splendor
In het Weeshuis van de Nederlandse muziek speelde Sarah Jeffery op altblokfluit Rotations van Jan Rokus van Roosendael. De muziek staat op twaalf standaards in een cirkel rondom de blokfluitist. Na dat optreden wordt ze gevraagd om één van de 50 musici te worden van Splendor. Zij is de eerste blokfluitist bij Splendor, een instrument dat er nog niet was. ‘Als artiest ben je helemaal vrij om een programma te maken, te spelen en te repeteren voor een publiek dat heel dichtbij is.’ Splendor is een geweldige kans voor musici.

Theater op een historische plek
‘We speelden muziektheater in een oude fabriek in mijn geboortestad Belper. Ik vertelde aan het publiek: Hier kom ik vandaan, om de hoek heb ik clogdance geleerd. Dat is een volksdans met een bepaalde stijl, die aan het begin van de 19e eeuw in de fabrieken is ontstaan. Kinderen en volwassenen werkten veertien uur per dag. Tijdens de lunchpauze werd er gedanst. Nu wil ik het stuk graag hier spelen. Samen met componist Felipe Ignacio Noriega heb ik dit stuk met clogs en blokfluit gemaakt. Ik speelde een meisje dat in een fabriek moet werken: alle fabrieksgeluiden komen uit kleine luidsprekers in mijn handen. Zij is in gevecht met haar werk, clogdance is haar ontsnapping. Het stuk is actueel. Nog steeds zijn er jonge kinderen, die veertien uur per dag werken. Het publiek was geraakt door ons theaterstuk, ze vonden het heel emotioneel. En ook bijzonder dat het werd uitgevoerd op een historische plek bij hen om de hoek. En clogdance kan een écht instrument worden, dat heeft het publiek gezien. Ik ben trots dat het allemaal is gelukt.’