LOADING
Sun. 26 January 2020 – 18:00
26/01

Musique Concrète

Ruimtelijke totaalinstallatie met klank en licht

Componisten dromen graag over nieuwe werelden die niet alleen gevat zijn in klank, maar ook in beeld. De in Nederland woonachtige Argentijnse componiste Cecilia Arditto zet graag alledaagse voorwerpen en eenvoudige middelen in om een eigenzinnige klankwereld op te bouwen.

De nieuwe totaalinstallatie Musique Concrete is een klank- en lichtspel dat zich afspeelt in het duister. Twee spelers zetten klankobjecten, tapes en beeldprojectoren (magic lanterns) in om een ruimtelijk en magisch ritueel op te roepen. Met sobere middelen weten de spelers een verleidelijke, filmische droomwereld te creëren.

De oude projectors krijgen in dit project een nieuw leven, dat wellicht een interessantere betekenis draagt dan die van hun oorspronkelijke functie. De projectors worden niet ingezet als een nostalgisch verlangen naar het oude, maar zij vertegenwoordigen een daad van verzet.

In verval geraakte technologie, het redden van 'afval' en deze tot muziekinstrument maken, geeft aanleiding om in gesprek te raken over duurzaamheid, consumentisme design en politiek. Graag gaan we hierover in publiek gesprek met Hilde Bouchez (BE), auteur van "The wild thing", een boek over de fenomenologie van objecten; Sara Rodrigues (Portugal, VK), componist en activist; Petra Strahovnik (Slovenië, NL) componist; Alu Montorfano, fluitisten en multimedia-performer (Argentinië, Spanje) en Cecilia Arditto, componist (Argentinië, NL). Moderator: Ingrid van Schijndel (NL) choreograaf en dramaturg.

Musique Concrète had de steun van de NFPK 2013. Musique Concrete werd geselecteerd door Nieuw Geneco en ISCM om Nederland te vertegenwoordigen in Wereldmuziekdagen 2020, Nieuw-Zeeland

Alu Montorfano - objecten en fluit
Cecilia Arditto - compositie, projectoren en elektronica

Become a member too:

Over 100 concerts a year for € 9.99 a month.

And are you under 30? Then you only pay € 4.99.

Support Splendor!